Business

Amenzi de 2,6 mil. lei de la ITM pentru munca nedeclarată și subdeclarată


Începând cu jumătatea lunii martie, controalele asupra operatorilor economici vor fi intensificate, conform Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Aceasta derulează o campanie comună cu organele de control din cadrul Inspecției Teritoriale a Muncii (ITM), pentru identificarea companiilor care încalcă legea, iar munca nedeclarată este principala țintă a autorităților, fenomen prin care este prejudiciat bugetul de stat, conform unei analize ONV LAW.

Pe de altă parte, autoritățile fiscale intenționează să combată și munca subdeclarată, denumită și „munca la gri”, prin care sunt disimulate remunerațiile nete acordate salariaților, acestea fiind în realitate mai mari față de cele stipulate în documentele financiar – contabile.

La nivel național, doar în săptămâna 25 februarie – 03 martie, au fost efectuate 2.642 de astfel de controale, potrivit raportărilor Inspecției Muncii, iar cuantumul amenzilor se ridică la 2.656.100 de lei. Cele mai frecvente abateri constatate de organele de control au fost:

  • primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă;
  • primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor de muncă part-time;
  • neacordarea sporurilor de repaus săptămânal, spor de noapte, lipsa compensării cu zile libere sau spor pentru muncă prestată în zile de sarbatoare legală;
  • nerespectare măsurilor organizatorice sau de igienă pentru prevenirea infectării cu virusul Sars-Cov-2;
  • lipsa revizuirii evaluării riscurilor în contextul infectării cu noul coronavirus.

Potrivit raportărilor Consiliului Fiscal, în România, circa 1,4 milioane de persoane lucrează fără forme legale. Domeniile, în care aceste fenomene sunt tot mai des întâlnite, sunt construcțiile, serviciile de protecție și pază, în rândul atelierelor auto sau comerț.


Retail jobs

“Nu în ultimul rând, persoanele care desfășoară activități fără forme legale nu pot beneficia de protecție socială,” declară Av. Lorena Ciobanu, Partener în cadrul ONV LAW.

Organele abilitate pot sista activitatea locului de muncă în cazul în care constată abateri de la lege. Și aceasta până când angajatorul dovedește că a plătit amenda contravențională sau a remediat deficiențele care au condus la sistarea activității prin încheierea unui contract individual de muncă sau înregistrarea în REVISAL.

Principalele recomandări ale specialiștilor ONV LAW pentru angajatori:

  • Companiile trebuie să aibă bine organizată întreaga documentație, inclusiv dosarele de personal, să fie la zi cu evidențele ținute și cu îndeplinirea obligațiilor declarative și de plată.
  • Acestea trebuie, de asemenea, să colaboreze cu inspectorii, punând la dispoziție cu promptitudine informațiile și documentele solicitate, într-o manieră ordonată și facil de înțeles, iar personalul responsabil să fie disponibil pentru a furniza orice explicații necesare.
  • Atitudinea cordială, binevoitoare, în vederea clarificării oricăror aspecte sesizate, este esențială.
  • De asemenea, la finalul acțiunii de inspecție fiscală, companiile trebuie să dea curs posibilității de formulare a unei opinii față de concluziile inspecției sau participare într-o audiență.
  • În cazul în care se consideră că eventuale măsuri sau sancțiuni dispuse în urma inspecțiilor efectuate de autoritățile competente sunt nefundamentate, companiile trebuie să contacteze în cel mai scurt timp specialiștii pentru a se asigura că se respectă termenul de contestare.

Citeste si:

Munca la negru îl afectează atât pe angajat, cât și economia
Nicolae Bratu, Inspecția...

Sursa foto: Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.
Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.
În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă – online și offline – pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.


Te-ar putea interesa și:

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.