Politics

Au explodat cazurile de rujeolă în lumeÎn ultimele luni, OMS a avertizat în legătură cu izbucnirea unei „catastrofe absolute”, dacă se amână vaccinarea copiilor din cauza pandemiei, și dacă restricțiile sanitare sunt ridicate prea devreme.

În consecință, numărul cazurilor de rujeolă a crescut cu aproximativ 80% în primele două luni ale lui 2022, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit OMS şi UNICEF.

Cele două agenţii ONU se tem de apariţia unor epidemii grave de rujeolă, care ar putea afecta milioane de copii în 2022.

În primele două luni ale anului 2022, 17.338 de cazuri de rujeolă au fost semnalate în lume, aproape dublu, în comparație cu primele două luni ale lui 2021, când au fost semnalate 9.665 de cazuri.

Cu toate acestea, datele reale sunt probabil mai mari, având în vedere că pandemia a destabilizat sistemele de supraveghere.

„Pandemia COVID-19 a întrerupt serviciile de vaccinare. Sistemele de sănătate au fost depăşite, iar noi asistăm acum la o reapariţie a bolilor mortale, inclusiv a rujeolei. În privinţa multor altor boli, impactul acestor întreruperi de servicii de vaccinare se va face resimţit timp de zeci de ani”, avertizează directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cea mai bună metodă de protecţie împotriva rujeolei, care se manifestă prin prezenţa unor pete roşii pe tot corpul, este reprezentată de un număr cât mai mare de vaccinări.

„A venit timpul să repunem pe şine programele de vaccinare esenţială şi să lansăm campanii de recuperare, pentru ca toată lumea să poată avea acces la vaccinuri vitale”, îndeamnă directorul OMS.

În ultimul an, până în aprilie, au avut loc 21 de epidemii de rujeolă importante, majoritatea în Africa şi în regiunea de est a Mării Mediterane, țările în care s-au înregistrat cele mai mari epidemii de rujeolă de anul trecut fiind Somalia, Yemen, Nigeria, Afganistan şi Etiopia.

Rujeola este foarte contagioasă, din acest motiv cazurile apar atunci când nivelul vaccinării scade.

„Rujeola este mai mult decât o boală periculoasă, şi potenţial mortală. Este unul dintre primele semne că există lacune în vaccinarea la nivel mondial”, subliniază Directoarea Generală a Unicef Catherine Russell.

Riscul unor epidemii importante creşte pe măsură ce ţările slăbesc măsurle de prevenţie în lupta împotriva COVID-19, cum ar fi distanţarea socială.

„Este încurajator să constaţi că locuitorii multor comunităţi încep să se simtă suficient de protejaţi împotriva COVID-19 cât să reia şi mai mult activităţile sociale. Însă, a face acest lucru în locuri în care copiii nu sunt vaccinaţi de rutină creează condiţiile perfecte pentru ca o boală ca rujeola să se răspândească”, avertizează Russell.

Deplasarea a milioane de oameni, din cauza unor războaie şi crize, în Ucraina, Etiopia, Somalia şi Afganistan între alte ţări, creşte riscul unor epidemii în rândul unor populații relativ slăbite.

Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.