News

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare suspendă accesul


Accesul Rusiei şi Belarusului la fondurile Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost suspendat. Luni, 4 aprilie, reprezentanţii BERD au făcut anunţul suspendării „cu efect imediat” a accesului acestora la finanţarea şi expertiza băncii, în urma invadării Ucrainei.

Pentru început, BERD a fost înfiinţată în anul 1991 pentru a învesti în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă

Accesul Rusiei şi Belarusului la fondurile BERD a fost sistat

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a suspendat accesul Rusiei şi Belarusului la fonduri de finanţare. Pentru început, BERD a fost înfiinţată în anul 1991 pentru a învesti în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani însă, BERD a început să îşi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

Această sistare a expertizei băncii înseamnă că nu vor mai exista finanţări de proiecte sau activităţi de cooperare tehnică în cele două ţări. De altfel, banca „îşi rezerva dreptul de a suspenda sau anula noi eliberări de fonduri pentru proiectele în derulare”.

Preşedintele BERD, Odile Renaud-Basso a declarat în cadrul unei conferinţe că regretă faptul că a trebuit să se recurgă la astfel de acţiuni.

„Este trist că am ajuns în acest punct după atât de mulţi ani de cooperare şi activitate în ambele ţări. Cu toate acestea, războiul declanşat de Rusia în Ucraina nu ne-a lăsat cu altă alegere decât să ne exprimăm condamnarea cu ceva mai mult decât easy declaraţii”, a subliniat preşedintele BERD.

De asemenea, BERD nu a mai investit noi fonduri în Rusia după anexarea de către Moscova a peninsulei Crimeea în 2014, introducând totodată un moratoriu cu privire la noi investiţii în Belarus după alegerile controversate din 2020.

Instituţia financiară internaţională a declarat că de acum se va concentra pe punerea în aplicare a programului său de sprijin, în valoare de două miliarde de euro, pentru Ucraina şi ţările din regiune afectate de criza refugiaţilor. Iar după ce condiţiile vor fi propice, BERD a adăugat că va participa la un program de reconstrucţie a Ucrainei.

accesul Rusiei şi Belarusului, colaj razboiul din Ucraina, masini distruse, jurnalist, oameni plangand
Preşedintele BERD, Odile Renaud-Basso a declarat în cadrul unei conferinţe că regretă faptul că a trebuit să se recurgă la astfel de acţiuni

Propagandist rus susține că varianta optimistă este războiul nuclear

Într-o altă ordine de idei, Vladimir Soloviov, cel mai necessary propagandist al regimului de la Kremlin, a făcut o declarație șocantă duminică seară, 3 aprilie, la principalul put up de televiziune de la Moscova, Russia 1. Jurnalistul a declarat în direct că în acest second „varianta optimistă este războiul nuclear!”, pentru țara sa.

În acest second, Rusia are două scenarii în confruntarea sa cu lumea, a spus Soloviov. El a numit scenariul unui război nuclear drept „optimist”. Soloviov și invitații din emisiunea sa au discutat despre „succesul” armatei ruse în războiul împotriva Ucrainei, precum și reacția lumii întregi la crimele de război ale Federației Ruse împotriva poporului ucrainean.

„Pe scurt, avem două opțiuni. Prima este optimistă: război nuclear, întreaga lume este în ruine!”, a spus Soloviov.

De asemenea, Vladimir Soloviov a adăugat că a doua variantă ar avea „consecințe pesimiste”.

„Nivelul crizei economice din lume este de așa natură încât Marea Depresiune va părea un lucru mărunt!”, a spus Soloviov. Anterior, propagandiştii de la Kremlin au ameninţat cu atacul Rusiei asupra ţărilor NATO.

În acest context, al războiului din Ucraina, accesul Rusiei şi Belarusului la fondurile Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost suspendat.

accesul Rusiei şi Belarusului , Aleksandr Lukașenko si Vladimir Putin in timpul unor declaratii de presa
În ultimii ani însă, BERD a început să îşi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu

Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.