Business

bursa romaneasca sta mai bine decat cele din regiune


Piata noastra de capital isi demonstreaza inca o data forta: bursa romaneasca sta mai bine decat cele din regiune

bursa romaneascabursa de valori bucurestibvbpiata de capital


Dupa scaderi accentuate, insotite de miscari puternice de migrare spre teritoriile de refugiu, in februarie si prima saptamana din martie, bursele au inceput o revenire rapida. Minimele pe indicii bursieri s-au inregistrat acum doua saptamani, noteaza Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB Romania, explica detaliat in aceasta analiza de piata. Iata cum vede specialistul pietele bursiere in acest moment:


 


Indicele BET de la Bucuresti a recuperat 19,7% din minime (7 martie) pana la inchiderea zilei de marti, 22 martie. 


 


Indicele DAX, din Germania, a avansat cu 16,4% in aceeasi perioada, iar S&P 500 din SUA s-a apreciat cu 8,5%, in timpul dintre minime si ultima tranzactie din 22 martie. 


 


Cu toate acestea, S&P500 are inca un minus de 5.9% anul curent, iar DAX unul de 9,7%. BET sta mai bine, cu un minus de doar 2,5%. 


 


Scaderile initiale au fost mai mari, in Germania si Romania, in termeni procentuali, fata de SUA, si revenirile au fost mai consistente, dar, interesant, nu indeajuns pentru a aduce o apropiere solida de maxime in Germania. 


 


Diferenta in atitudinea pietei ar fi justificata de ideea ca Germania este mult mai vulnerabila atat la efectul sanctiunilor impuse Rusiei, cat si la scumpirea energiei decat SUA. Intre cele doua piete exista deja o diferenta de volatilitate istorica, care ar putea juca de asemenea un rol in divergenta actuala de performanta, desi probabil cauzele economice sunt mai importante.


 


Bursa romaneasca sta mai bine decat cele din regiune, diferentele fiind semnificative, mai putin fata de Cehia. 


 


In Polonia, indicele bursier WIG20 este cu 7,2% sub nivelul de la inceputul anului, BUX din Ungaria se afla la -12,6% iar PX din Cehia la -4,3%. Este, insa, de observat si redresarea pronuntata a pietei de la Bucuresti. 


 


Au sustinut piata locala: anunturile si asteptarile pentru dividende cu randamente atractive, interesul pentru energie, emitentii din domeniu avand pondere semnificativa in capitalizare si recuperarea actiunilor bancare, cu dobanzi mai ridicate conturand asteptari favorabile profitabilitatii. 


 


Trendul a fost, in principal, asemanator cu cel din Europa, cu sperante ale unui armistitiu si temperarea preturilor energiei, petrolului si gazelor naturale factori esentiali in redresare. 


Perspectivele raman, totusi, incerte, iar riscul unor noi episoade de volatilitate, ridicat


 


Pe de o parte, petrolul a reluat cresterea, Brent ajungand de la un minim de 95,24 dolari/baril pe 16 martie, la 112,65 la 9.30, miercuri. Este nu departe de jumatatea intervalului dintre maximele din 8 si minimele din 16 martie. 


 


Gazul natural tranzactionat la Viena e de cateva zile in jur de 100 EUR/MWh, sub jumatate din varful istoric atins luna aceasta, dar inca cu aproape 30 EUR/MWh peste valorile din prima parte a lunii februarie. Iar energia este de cateva ori mai scumpa in Europa (preturi de productie) fata de anul trecut. 


 


Chiar si la nivelurile actuale, preturile franeaza activitatea economica, cu contractii asteptate temporar si neuniform pentru sectorul industrial european. 


 


In ipoteza unor sanctiuni suplimentare care sa blocheze livrarile de gaze naturale, petrol sau ambele resurse catre UE, presiunea suplimentara de apreciere a acestora ar putea insemna o greutate dificil de suportat pentru economie. 


 


Bursele ar putea lua, astfel, in calcul o schimbare brusca de perspectiva. 


 


Desi dobanzile sunt inca mult sub inflatie, tendinta acestora e de crestere. 


 


Bancile centrale din Europa de Est au facut deja pasi in acest sens.


 


Banca Centrala Europeana are in vedere un calendar devansat al intaririi monetare, iar, in SUA, semnele recente arata chiar ca nu se poate scoate din discutie o majorare de 0,5 puncte procentuale la urmatoarea sedinta a Fed. 


 


Cu toate acestea, bursele americane au revenit, totusi, inregistrand si marti aprecieri, in ciuda cresterii dobanzilor la titlurile de stat care prefigureaza un mediu mai restrictiv. 


 


In Romania, ROBOR la 3 luni a ajuns la un varf multianual de 4,53%, nemaiintalnit din 2013. 


 


Cum poate fi inteleasa astfel atitudinea optimista a investitorilor la bursa? 


 


Pe langa argumentele anterioare referitoare la detensionarea asteptata si temperarea pretului petrolului, ar putea fi vorba despre perceptia ca, in abordare relativa, actiunile ofera totusi, pe termen lung, o anume protectie la inflatie, in orice caz in raport cu cash-ul, in timp ce pretul obligatiunilor, fie ele emise de stat sau companii scade atunci cind trendul dobanzilor e in crestere. 
 Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.