Business

cat de slab ne situam fata de anul trecut


Anul 2022 nu a inceput deloc bine pentru productia de titei a Romaniei: cat de slab ne situam fata de anul trecut

productie petroltitei


Primele doua luni din an au adus o scadere destul de insemnata a productiei nationale de titei, conform celor mai recente date furnizate de Institutul National de Statistica (INS).


 

Institutia arata ca, fata de nivelul inregistrat in perioada silimara a anului anterior, acum se consemneaza o scadere cu 4,6% a productiei de petrol.


 


Cifrele exacte furnizate de INS


 


Practic, Romania a produs, in primele doua luni din 2022, o cantitate de titei de peste 481.600 de tone echivalent petrol (tep), cu 23.100 tep (4,6%) mai mica fata de primele doua luni din 2021.


 


Totodata, in primele doua luni ale anului curent, Romania a importat 1,272 milioane tep. Vorbim astfel despre o scadere cu 3.500 tep (0,3%) fata de importurile inregistrate in perioada similara a anului trecut.

In ultima perioada, pretul petrolului a inceput sa scada, indica analistii economici ai Reuters, in contextul in care perspectivele pentru cererea mai redusa din China, cel mai mare importator de petrol din lume, continua sa cantareasca greu pe piata de profil. 

Petrolul a scazut luni cu aproape 5%, pana la cel mai redus nivel din ultimele aproape doua saptamani, extinzand declinul de saptamana trecuta, pe masura ce a crescut ingrijorarea ca noile restrictii anti-pandemie din Shanghai si potentialele cresteri ale ratelor dobanzilor din SUA ar afecta cresterea economica globala si cererea de petrol. 


Conform specialistilor, aceasta a fost cea mai putin volatila saptamana pe pietele internationale de titei, de la momentul in care Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie.


Senior Editor Manager.roSource hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.