Politics

Ce-a făcut România pentru David Popovici ⋆ zoso blog


Există o categorie a populației care simte nevoia să înjure România de fiecare dată când un cetățean al ei obține o performanță. Principiul e: „Da, ăla o fi fost bun, dar România e de căcat”.

Cumva acei oameni au impresia că cineva încearcă să-i ducă de nas cu ceva când ei știu sigur că România e o țară de rahat. Acei oameni poartă numele generic de CTPei și trăiesc scrâșnind din dinți. Actualul președinte al organizației este Cristian Tudor Popescu, care a icnit recent următoarea sentință:

„Nici România nu are de ce să fie mândră, că Popopvici nu e rezultatul unei acțiuni conștiente, coordonate, întinse în timp a acestui stat de a produce campioni de natație. E un miracol. Eu dacă aș fi credincios, dacă aș crede în Dumnezeu, aș spune că e opera lui Dumnezeu David Popovici. Nu e opera României în niciun caz”

Ce este interesant în declarația acestui lider al opiniei publice scrâșnitoare este că, printre altele, se dă și pasionat de sport, domnul icnește nervos și în editoriale la ziarul de țâțe și buci Gazeta Sporturilor. Iar ca om pasionat de sport ar putea să mai citească și el altceva decât titluri din ziare și să afle cum e finanțat sportul în țara cu cele mai multe medalii olimpice în domeniu, SUA.

Hai să luăm chiar clubul de elită american în domeniu „North Baltimore Aquatic Club”, care l-a dat, de exemplu, pe Michael Phelps. Clubul are un buget de aproape un milion de dolari pe an, 90% din el fiind obținut din banii de pe cursuri de înot (că alea sunt pe bani), restul din donații (date IRS 2020). Cursul e cam 500 de dolari pe an. Cam 40% din buget se duce pe salarii, restul pe alte chestii, pentru că nu deține bazine proprii, ci are acces la vreo trei bazine din zonă. Sediul clubului sportiv este la un centru de fitness numit „Meadowbrook Aquatic and Fitness Center”, care e deținut de fondatorul clubului și de nevastă-sa. Prin anii ’80 îl închiria de la foștii proprietari, ăia au vrut să-l vândă, l-a luat el.

E-adevărat, amărâții ăștia nu se compară la bugete cu CSA Steaua și CS Dinamo, de zeci de ori mai mari (unde 90% din venituri sunt subvenții de la stat), cluburile la care a activat până acum Daniel Popovici, plus cel al Federației de Natație. Și totuși n-a venit nimeni să le urle sub geam „Da ce-a făcut SUA pentru Michael Phelps și de ce s-a înghesuit repede Obama să-l laude?”

Mue, Obama!

Că numai dacă iei în calcul salariile lui Popovici și al antrenorului lui, faptul că s-a transferat la un club care avea și bazin de înot olimpic propriu, construit din banii României, îți iese mai mult decât a câștigat Phelps în primii 10 ani din carieră.

Și dacă cetepeii n-ar fi analfabeți ar afla că, în principiu, țara România a investit în sportul „natație” în ultimii 10 ani mai mult decât toți privații din țară în ultimii 50. Și da, sunt 3 bazine olimpice în România, din care două închise. Toate de stat. Și încă vreo 30, tot de stat. Știi câte bazine olimpice omologate, private, sunt în România? ZERO.

Eu înțeleg că conceptele astea sunt străine pentru cetepime, având în vedere că președintele CTP a lucrat numai la companii private finanțate de stat. Sau pentru restul supușilor care dau bani să participe la maratoane cu sigla Raiffaissen în piept în orașul în care oricum pot alerga și gratis.

Și nu că neapărat trebuie să fie tot sportul privat, chiar și în Japonia, țara pe locul 3 la medalii olimpice mai sprijină și statul sportul. Problema e de proporție, vorbim doar 18% din fonduri, restul sunt privații.

Așa că, până la alte dovezi contrare, România chiar a făcut ceva pentru David Popovici. Din taxele noastre, cât a putut și cât a dus-o mintea, că-i țară săracă, plină de oameni care o urăsc.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.