Business

ce solutie le ramane, in fata unui ROBOR exploziv


Continua agonia pentru romanii datori la banci: ce solutie le ramane, in fata unui ROBOR exploziv

roborfee la banci

Persoanele care au de rambursat credite contractate inainte de luna mai a anului 2019 si care au optat pentru dobanda variabila, traverseaza o perioada marcata de scumpiri ale dobanzilor, pe masura ce ROBOR este, de o buna perioada de timp, pe crestere.


Tendinta s-a mentinut si marti, cand Banca Nationala a Romaniei a afisat un ROBOR si mai mare fata de sedinta precedenta.


 


ROBOR  la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a crescut  la 5,21%, de la 5,20%, cat period luni. Se atinge astfel un nivel file al ultimilor ani. ROBOR n-a mai fost atat de mare din 28 martie 2013.


 


ROBOR la sase luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a crescut si el, la 5,32%, de la 5,31%, nivelul din sedinta precedenta.


 

Evolutia ROBOR a fost una fulgeratoare in ultimele luni, in conditiile in care anul a debutat cu un indica la 3 luni situat la valoarea de 3,02%, in timp ce ROBOR la sase luni period la 3,14%.

IRCC este calculat la 1,86% pe an. Amintim ca acest indice, reglementat de OUG 19/2019, se aplica creditelor contractate dupa luna mai a anului 2019 si este  calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul IV 2021. Si el consemneaza o crestere fata de anterioara afisare, in urma cu trei luni fiind numai 1,17%.


Ce urmeaza pentru romanii cu datorii la banci?

Analistii economici se asteapta la noi scumpiri ale dobanzilor, in conditiile in care inflatia nici macar nu si-a atins apogeul, iar nivelul acesteia a depasit deja maximul ultimilor 18 ani. Pe masura ce Banca Nationala va incerca sa tempereze inflatia, va fi nevoita sa majoreze dobanda de referinta. Aceasta miscare se va reflecta imediat in dobanzile practicate de bancile comerciale, care vor creste, mai ales ca actualul context world incurajeaza si el cresterile de pret.

O astfel de decizie a fost luata chiar pe 10 mai de BNR, care a decis sa urce dobanda cheie la 3,75% pe an. De asemenea, BNR a decis si majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75 la suta pe an, de la 4,00 la suta pe an si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 2,75 la suta, de la 2,00 la suta pe an, incepand cu information de 11 mai 2022. Ultima information, BNR a intervenit pe piata monetara pe 5 aprilie, cand a urcat dobanda cheie la 3% pe an.

Se anticipeaza ca, pana la finele anului dobanda cheie va ajunge la pragul de 5%.


 


Ce solutie au romanii care platesc fee influentate de ROBOR?


 


Desigur ca nu exista o opinie unanim acceptata in randul consilierilor financiari vizavi de strategia cea mai corecta pe care ar trebui sa o aplice o persoana care e imprumutata la banca si care trebuie sa ramburseze un credit score cu dobanda variabila, in functie de ROBOR. Insa cele mai multe opinii indica sugestia de a cere o refinantare la banca partenera, astfel incat creditul sa inceapa sa fie influentat de IRCC, in locul ROBOR. Desi sunt asteptate si scumpiri ale IRCC, putini sunt analistii care cred ca acest indice va deveni la fel de agresiv precum ROBOR, in urmatoarele luni.


 


Acestea fiind spuse, o solutie ar consta in refinantarea creditului vechi, insa o alta varianta ar fi si demararea unor discutii cu banca, in vederea identificarii posibilitatii de a trece la dobanda fixa. In acest ultim caz, va exista predictibilitate extinsa asupra costului ratelor si va fi evitata acesta oscilatie de price de la o luna la alta.


 


Cat de mult se vor scumpi ratele influentate de ROBOR?


 


Romanii care vor plati in continuare fee influentate de ROBOR trebuie sa pregateasca bani pentru a acoperi costul ratelor lunare, iar sumele pot fi insemnate.


 


La un credit score de 250.000 de lei, accesat inainte de mai 2019 cu o perioada de rambursare de 30 de ani, un roman scotea din buzunar in aprilie 2021 1.367 de lei pentru a plati rata datorata bancii luna de luna. In aprilie 2022, acelasi roman plateste 1.855 de lei, cu 488 de lei mai mult. 


 


Estimarile specialistilor sustin ca, daca ROBOR va ajunge la 6%, romanul nostru va plati peste 2.000 -2.100 de lei pe luna, pentru acelasi credit score.


 


 


 

 


Senior Editor Manager.roSource hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.