Politics

Columbarul Cimitirului Municipal, reconfigurat „din mers”



Pornit anul trecut, ca o ofertă și o alternativă mai modernă și mai economică a înmormântărilor, columbarul din Cimitirul Municipal nu este gata nici azi. După ce proiectul a trecut în faza executării amenajărilor, ADP SA a oprit lucrarea, iar acum propune alocarea unui nou buget pentru refacerea amenajării, cu o importantă suplimentare de buget.

Consilierii locali au de votat azi un proiect de hotărâre referitor la modificarea hotărârii votate anul trecut, astfel încât în zidul columbarului să fie amenajate 448 de boxe pe patru rânduri, față de 320 de nișe, câte prevedea proiectul inițial. Anul trecut, alocarea a fost de peste 270 mii lei, dar acum estimarea de value e de peste 540 mii lei, cu termen de finalizare de 8 luni.

Conform raportului de specialitate, varianta aceasta „este mai avantajoasă, având în verere că acest tip de columbar se încadrează în arhitectura locului, iar din punct de vedere constructiv, are cu 25% mai multe boxe pentru urne funerare. Columbarul realizat din cărămidă va avea o lungime de 81,7 ml, cu o înălțime de aproximativ 2,56 m și 448 boxe pentru urne funerare. Acesta va fi amplasat la distanța de 60 cm de gardul cimitirului evreiesc neolog, având ca infrastuctură fundații de beton de 80 cm adâncime, iar ca suprastructură, zidărie de cărămidă cu stâlpi de beton placați cu cărămidă aparentă. Nișele de depozitare a urnelor vor avea dimensiunea de 40X50cm”. Acestea vor fi închise cu plăci de marmură, pe care se va grava numele defuncților.

Directorul Liviu Andrica spune că gardul din cimitirul evreiesc neolog „period un zid care se prăbușea. Ideea a fost să cosolidăm acel zid și cu aceeași lucrare să facem și columbarul. Pe viitor, acolo unde se vor mai construi ziduri, le vom face cu columbar. Lucrarea e din surse proprii ale ADP, se va amortiza din închirierea boxelor pentru 10-20 de ani, la fel ca mormintele. Am constatat că reformații acceptă incinerarea mai ușor, dar sunt cereri și din rândul ortodocșilor”.

Lucrarea mai conține și amenajarea unei alei în faza columbarului și a unui spațiu verde în vecinătate. De ce a fost nevoie ca amenajarea columbarului să se facă în hopuri, cu lucrări stopate și dublarea bugetului în a doua etapă? „N-a mai făcut nimeni în jur așa ceva și nu am știut cum. Ne-am inspirat dintr-un mannequin din Polonia. În timp ce lucram am găsit că este mai potrivit să suplimentăm numărul de boxe și să facem și aleea din față, pentru aparținători”, susține directorul.





Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.