Entertainment

Consiliul Judetean salveaza FILTM. Alin Nica, dupa scandalul iscat de


TIMISOARA. Cum iese circ, cum se suceste. La aproape 24 de ore dupa ce scriitorul Robert Serban si-a exprimat public revolta ca FILTM, cel mai necessary competition worldwide de literatura din vestul tarii, a fost respins de la finantare de Centrul de Proiecte al Primariei Timisoara, infiintat de Dominic Fritz, iar asta a iscat vii reactii in spatiul public, dintr-o knowledge edilul s-a aratat ‘surprins’ de situatie si chiar a incercat sa dreaga busuiocul. A anuntat pe pagina sa de Facebook ca „și eu am fost surprins (de decizia respingerii de la finantare, n.r.). Bineînțeles că Timișoara trebuie sa susțină al său Festival Internațional de Literatură. Cu foarte puțini bani și multă pasiune a reușit să devină un reper în peisajul cultural chiar și dincolo de granițele României.am discutat cu mai multe instituții de cultură din subordinea Primăriei pentru a identifica o soluție de finanțare și găzduire pentru FILTM. Nu am niciun dubiu că o vom găsi„.

Cu alte cuvinte, dincolo de jurizarea echipei primarului Dominic Fritz de la Centrul de Proiecte care imparte banii alocati de municipalitate, speriat de felul in care a reactionat opinia publica, spune ca va finanta cumva totusi festivalul care dainuie de 11 ani la Timisoara si care a adunat laolalta de-a lungul timpului o multime de scriitori premiati in Europa si chiar nominalizati la prestigiosul premiu Nobel.

Consiliul Judetean Timis anunta lansarea unui program de finantare pentru operatorii culturali care ar salva si Festivalul FILTM.

Luni, 2 mai, vom lansa Timcultura 2022, programul de finanțare al Consiliului Județean Timiș prin care organizațiile culturale pot accesa fonduri nerambursabile. Sunt conștient că Timcultura va reprezenta o soluție pentru mai mulți operatori culturali care au pierdut finanțarea de la Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara deoarece acolo, se pare că nu sunt punctate aspecte importante precum impactul în comunitate, calitatea unui eveniment, anvergura sau tradiția sa.
Un exemplu în acest sens este Festivalul Internațional de Literatură. Cum să nu fie eligibil un proiect care a adus în Timișoara, timp de 11 ani, autori de talie internațională, unii prezenți pe lista candidaților la premiul Nobel? Ce fel de viziune și a cui viziune implementează Centrul de Proiecte? Despre ce transparență vorbim când Centrul de Proiecte respinge o contestație argumentată, dar primarul oferă o alternativă în afara evaluării, doar pentru cei care, exasperați de nedreptatea suferită, au luat o poziție publică? Ce se întâmplă cu ceilalți operatori culturali ale căror contestații au fost ignorate? Unde se face adevărata evaluare a proiectelor, în Comisia de selecție sau în funcție de numărul de like-uri strânse pe Facebook?
Eu cred că operatorii culturali nu au nevoie de mila primarului Dominic Fritz aflat sub presiunea publicului, ci de o evaluare corectă. Centrul de Proiecte, coordonat de primar, instituție care a aruncat la coșul de gunoi Festivalul de Literatură, este viitor mecanism de implementare care va hotărî unde merg mulți bani din Programul Timișoara, Capitală Europeană a Culturii.
Mă îngrijorează situația creată și mă întristează că Dominic Fritz recurge la artificii de think about pe spatele operatorilor culturali. Dacă chiar are intenția să corecteze greșeala făcută de Centrul de Proiecte, pe viitor, primarul ar putea îmbunătăți metodologia de finanțare și ar putea instrui echipa „aleasă pe sprânceană” dar lipsită de experiență din proaspăta lui instituție subordonată„, a transmis Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Va reamintim, miercuri seara scriitorul Robert Serban a asternut randuri pline de revolta pe pagina sa de Facebook, dupa ce Festivalul International de Literatura nu a primit finantare din partea Centrului de Proiecte al Primariei. Intreaga postare o puteti vedea AICI.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii on-line doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu hyperlink activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.