Politics

Cum se creează un brand de oraş și ţară? Conferință de excepție la FabLab


Doi designeri, recunoscuţi internaţional şi premiaţi pentru brandurile de destinaţie create, şi-au dat întâlnire joi seară, la FabLab, cu ieşenii din design. Cum se creează şi se promovează un brand de ţară, care sunt obstacolele pe care trebuie să le depăşeşti în design şi cum să îţi depăşeşti blocajele creative, sunt câteva dintre subiectele discutate la întâlnirea grupului People of Design, găzduită de ieşeanul Adrian Marinescu, care anul trecut a obţinut trofeul de aur pentru crearea celui mai bun brand de oraş din Europa (al Buzăului). Invitatul său a fost Eugen Boico, creatorul brandului de ţară al Republicii Moldova, care şi-a explicat propria strategie creativă, pe care o numeşte Creative IKIGAI.

“People of Design e un club pe care l-am co-fondat în urmă cu aproape opt ani. Adunăm oameni din domeniul creativităţii, din diferite arii ale designului, de la arhitectură, design interior, grafică, ilustraţie, animaţie şi învăţăm unii de la alţii, ne corectăm, ne conectăm între noi, în ideea în care e important să vezi ce face şi cel de lângă tine şi să colaborezi cu el, pentru că în felul acesta ies lucrurile grozave. Eugen Boico este creativul şi directorul Publicis Moldova, cea mai titrată agenţie din Republica Moldova. A creat, împreună cu echipa lui, brandul Republicii Moldova, conceptul Pomul Vieţii, şi chiar l-am invitat să vorbească despre multi-disciplinaritate, să îmbinăm cât mai multe domenii astfel încât să avem proiect cât mai reuşite”, a explicat Adrian Mironescu, designer şi consultant de brand al companiei Wiron din Iaşi.

În urmă cu câteva săptămâni, Adrian Mironescu a mai câştigat un premiu în cadrul competiţiei internaţionale „Transform Awards Europe”, celebrată la Londra, după cel de anul trecut.

La rândul său, Eugen Boico a câştigat la Expo Dubai 2022 premiul publicului pentru Pomul Vieţii, brandul de ţară al Republicii Moldova, creat în 2017.

„Peste 200 de mii de oameni au trecut prin pavilionul nostru de la Expo Dubai 2022”, spune Eugen Boico, iar Pomul Vieţii a ocupat un loc central în pavilionul Republicii Moldova. Iar pe scena Eurovisionului, Pomul Vieţii se poate vedea pe toată durata spectacolului oferit de Zdob şi Zdub.

Tot Eugen Boico este cel care a creat clipul de promovare a Republicii Modova, cu un protagonist care semăna leit cu Brad Pitt (şi care era, de fapt, un olandez pe care Eugen tocmai îl cunoscuse). „Be our guest în Moldova”, invită clipul, care s-a viralizat foarte repede.

Eugen Boico a mărturist că unul principiile după care se ghidează este “Be a chef, not a cook”. Să fii un maestru în bucătărie, nu un bucătar, este singura soluţie pentru creativii din Republica Moldova, crede designerul de peste Prut: „La noi, în Moldova, nu avem decât o singură opţiune, să fim chefi – noi ingrediente nu prea avem, când prindem unul bun, trebuie să-l valorificăm”. Iar Brad Pitt de Moldova a fost trufa de care „chef” Boico a avut nevoie.

“Cum creăm un brand de oraş, alături de comunitate?”, a fost întrebat de public designerul moldovean. „Trebuie căutat adevărul despre localitatea dată. E interzis de promovat falsul. Comunitatea alege top 3 adevăruri. Când faci un brand de destinaţie, nu îl faci pentru străini, îl faci pentru cei care trăiesc acolo şi care, dacă îl acceptă, vor deveni ambasadorii brandului. Un brand de destinaţie nu este o poveste. Este punctul de la sfârşitul propoziţiei, de la sfârşitul poveştii”, crede Boico.

Despre România observă, privind sigle şi sloganuri existente, ca “există România start-upurilor, România artistică, România turismului, sunt o mie de românii, dar niciuna nu reuşeşte să capete puterea de a atrage atenţia”.

Creativii din public, absolvenţi de Arte, grafic designeri, arhitecţi, ilustratori, artişti grafici urbani, au mai vrut să afle de la Boico şi cum îşi depăşeşte blocajele creative. Prin Creative IKIGAI, le-a explicat Eugen Boico strategia creativă după care se ghidează el însuşi: “Conceptul Creative Ikigai e format din 4 elemente care presupun: 1. să faci ceva care îţi place, 2. să faci ceva ce ştii să faci, la ce eşti bun, 3. să faci ceva pentru care eşti plătit şi 4. să faci ceva de care are lumea nevoie”.

Potrivit definiţiei, Ikigai este un termen japonez pentru „un motiv pentru a fi”. Cuvântul Ikigai, de obicei, se referă la sursa valorii în viaţa cuiva sau lucrurile care fac viaţa să merite, dar se înţelege, de asemenea, ca fiind „motivul pentru care te trezeşti dimineaţa”. Ikigai-ul fiecărui individ este personal şi specific pentru viaţa lui, pentru valorile şi credinţele lui. Ikigai-ul lui Eugen Boico este Creativ. Pentru că “aşa s-a primit”.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.