Politics

De ce nu ar vrea Rusia ca Suedia să intre în NATO: un motiv mai puţin cunoscutSuedia, o tara cunoscuta pentru neutralitatea în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si al Razboiului Rece, are de fapt o baza industriala de aparare solida pe care Rusia o cunoaste foarte bine si de care se teme. Are avioane de lupta excelente, cum ar fi JAS-39 Gripen, iar tancul Stridsvagn 122 nu trebuie subestimat.
Acum, cu razboiul din Ucraina care se extinde pe termen nelimitat, Suedia se gândeste serios la aderarea la NATO. Daca se întâmpla acest lucru, „vedetele” armatei suedeze vor fi submarinele din clasa Gotland. Exercitiile militare pentru forta submarina suedeza devin din ce în ce mai serioase si mai dese în ultima vreme.

La sfârsitul lunii aprilie, Finlanda a invitat Suedia sa participe la manevrele de razboi submarin din Golful Finlandei. Suedia si-a desfasurat submarinul Uppland din clasa Gotland pentru exercitiu. Potrivit comandantului naval finlandez Toni Joutsia, „exercitiul face parte din cooperarea strânsa a Finlandei cu Suedia”.

Submarinul din clasa Gotland va juca un rol main în aceasta „reteta” de aparare împotriva rusilor. Suedia a acordat deja un contract în valoare de aproape 117 milioane dolari companiei Saab în martie pentru un improve la submarinul Halland din clasa Gotland.

Clasa Gotland este formata din trei submarine diesel-electrice – Gotland, Uppland si Halland. Acestea sunt specializate în razboi anti-submarin si în supraveghere si recunoastere. Pot hartui navele inamice si pot amplasa mine.

Cititi materialul integral pe newsweek.ro

 

 Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.