Business

decizia radicala vine chiar de la Banca Europeana


Lovitura in tandem pentru Rusia si Belarus: decizia radicala vine chiar de la Banca Europeana

sanctiuni rusiarazboi ucraina


Incep sa curga noi sanctiuni pentru Rusia, dar si pentru Belarus, in contextul conflictului militar declansat de armata lui Vladimir Putin in Ucraina. Banca Europana Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare tocmai a decis sa taie accesul la fonduri celor doua state.


 

Consiliul guvernatorilor BERD a aprobat luarea de masuri ferme impotriva Federatiei Ruse si a Belarusului in urma invaziei Ucrainei. Astfel, conform unei informari a institutiei, luni, Banca Europana Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a decis “suspendarea cu efect imediat” a accesului Rusiei si Belarusului la finantarea si expertiza bancii.


 


Ce consecinte va avea aceasta decizie


 


Aceasta miscare a BERD inseamna ca nu poate exista o noua finantare a proiectelor sau activitatilor de cooperare tehnica in nicio tara. In plus, Banca se foloseste de toate drepturile de a suspenda sau anula plati suplimentare de finantare pentru proiectele existente. 


 

Te-ar putea interesa si: Inca de luni, piata de energie ne serveste noi scumpiri: cat de mult s-a scumpit gazul, peste noapte, si de ce


“Este trist ca am ajuns in acest punct dupa atatia ani de cooperare si activitate in ambele tari. Cu toate acestea, razboiul condus de rusi in Ucraina nu ne-a dat de ales decat sa aratam faptul ca noi condamnam acest lucru, nu doar prin cuvinte. Sunt necesare si actiuni, astfel incat cele doua tari sa nu aiba nicio indoiala cu privire la faptul ca noi credem ca au subminat valorile care sunt importante pentru noi ca institutie si pentru comunitatea internationala”, a declarat presedintele BERD, Odile Renaud-Basso.


 

BERD se concentreaza acum pe furnizarea unui pachet de sprijin pentru rezilienta si mijloace de trai in valoare de 2 miliarde EUR pentru Ucraina si pentru alte tari din regiune afectate direct de criza refugiatilor. Masurile sunt concepute pentru a ajuta companiile si comunitatile.


Trebuie precizat si faptul ca Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare nu a mai investit noi fonduri in Rusia dupa anexarea de catre Moscova a peninsulei Crimeea in anul 2014, in timp ce pentru Belarus au aparut intreruperi ale finantarilor, dupa alegerile controversate din anul 2020.


 

Te-ar putea interesa si: Saptamana noua, alt val de scumpiri: vizati sunt, din prima zi, romanii IMPRUMUTATI la BANCI
 

Senior Editor Manager.roSource hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.