Entertainment

Doliu în politică! A murit Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat al SUAMadeleine Albright, prima femeie secretar de stat american, care a ajutat la conducerea politicii externe occidentale după Războiul Rece, a murit la vârsta de 84 de ani. Albright a fost șefa diplomației americane în al doilea mandat al lui Bill Clinton, între 1997 și 2001.

Albright a fost o figură centrală în administrația președintelui Bill Clinton, fiind mai întâi ambasador al SUA la Națiunile Unite, înainte de a deveni cel mai important diplomat al națiunii în al doilea mandat.

Ea a susținut extinderea NATO, a împins ca alianța să intervină în Balcani pentru a opri genocidul și curățarea etnică, a căutat să reducă răspândirea armelor nucleare și a susținut drepturile omului și democrația pe tot globul. A fost o față a politicii externe a SUA în deceniul dintre sfârșitul Războiului Rece și Războiul împotriva terorii declanșat de atacurile din 11 septembrie 2001, o epocă anunțată de președintele George H.W. Bush ca o „nouă ordine mondială”, scrie antena3.ro.

SUA, în special în Irak și Balcani, au construit coaliții internaționale și au intervenit ocazional militar pentru a retrage regimurile autocratice, iar Albright – un „idealist pragmatic” autoidentificat care a inventat termenul „multilateralism asertiv” pentru a descrie politica externă a administrației Clinton – s-a bazat pe experiența ei de viață, crescând într-o familie care a fugit de naziști și comuniști în Europa de la mijlocul secolului XX pentru a-și modela viziunea asupra lumii.

Moartea lui Albright a fost anunțată de familia acesteia, într-un comunicat emis miercuri. Decesul lui Madeleine Albright a fost confirmat printr-un e-mail adresat personalului Albright Stonebridge Group, o firmă de strategie globală fondată de Albright.

Sursa foto: ProfimediaSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.