Politics

După 10 ani, Festivalul JazzTM dispare de pe Agenda culturală. Dispută în CLT: să fie Banatica sau Ruga Timișoarei?La începutul dezbaterilor, Camelia Mingasson, directorul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, a explicat că Agenda culturală de anul acesta are în vedere „promovarea artiștilor locali care au avut de suferit în pandemie și extinderea acțiunilor în cartiere”.

Primul ales local nemulțumit de Agenda culturală a fost liberalul Dan Diaconu. Acesta și-a exprimat indignarea că după un deceniu, un festival de referință al orașului, JazzTM, nu a mai fost inclus pe lista evenimentelor culturale din oraș.

„Poate e târziu să ne referim la Timflorialis, pentru că timpul a trecut. Nu ați reușit să îl finanțați. Astăzi semnăm actul de deces al Festivalului JazzTM. E un moment complicat pentru mine. Spectatorii nu vor mai avea ocazia să vadă artiști cu sute de Grammy pe scenă.

Sper să existe o continuitate a acestui festival la care ați renunțat. Oare vă e rușine cu cuvântul rugă? De ce trebuie să îl îmbrăcăm în Banatici?”, a spus Diaconu.

Și colegul său de la PNL, Simion Moșiu, a fost nemulțumit de schimbarea denumirii manifestării Ruga Timișoarei în Banatica, la fel ca anul trecut.

Consilierul municipal Daniela Mariș de la PNL și-a exprimat nemulțumirea că Agenda Culturală este supusă la vot aproape de la jumătatea anului, după ce o parte dintre evenimente au avut loc, cum ar fi Târgul de Paște sau Ziua Europei.

„Noi votăm să dăm bani deși banii au fost cheltuiți. Suntem chiar degeaba, nu are sens să mai votăm ceva ce nu-și are rostul”, a afirmat Daniela Mariș.

Consilierul liberal Lucian Căldăraru a spus că este oripilat că se renunță la Chick Corea în favoarea lui Bela Santiago, care va cânta de Revelion la Timișoara.

De asemenea, consilierul Jorge Gonzalez de la USR a lăudat evenimentul de Ziua Europei de duminică din Parcul Copiilor și pe Camelia Mingasson.

„Acesta este un proiect foarte important pentru Timișoara și poate ar fi nevoie de câteva discuții purtate exclusiv pe acest proiect. Să retragem acest proiect de pe ordinea de zi și să discutăm data viitoare”, a propus viceprimarul Cosmin Tabără de la PNL.

Consilierul municipal Marius Craina de la Pro România a reclamat că nu mai apare votul în comisiile de specialitate pe proiectele de hotărâre primite de aleși.

„Umblă multe vorbe, acuze. Casa de Cultură este o instituție de cultură care primește un buget anual. Nu am nicio problemă să se numească Banatica sau Ruga”, a intervenit în discuție primarul Dominic Fritz.

Edilul-șef al orașului a explicat, în legătură cu JazzTM, că deja de anul trecut au existat mai multe discuții cu organizatorii festivalului.

„Eu personal sunt un mare fan, iar festivalul poate fi finanțat prin Centrul de Proiecte. Echipa de la JazzTM a decis să nu vină anul acesta la apelul de finanțare al Centrului de Proiecte. Avem un buget record pentru cultura din Timișoara, iar Casa de Cultură este doar o mică parte”, a spus Fritz.

La rândul său, directorul Casei de Cultură a Municipiului, Camelia Mingasson, a precizat că:

„Banatica este numele unei emisiuni a televiziunii noastre locale pe care l-am împrumutat. Banatica reunește Ruga Timișoarei și Festivalul Minorităților. Ruga a cuprins mai multe locații anul trecut, nu doar Parcul Rozelor, iar Ansamblul Banatul a cântat pe toată perioada rugii.

Sunt bănățeancă și nu mi-e rușine de cuvântul Rugă. Banatica a fost ideea de a readuce oamenii împreună o zi la Ruga Timișoarei și la Ziua Minorităților. Titlul este mai puțin important pentru mine atâta timp cât livrezi conținut bun”.

Președintele de ședință Ruben Lațcău de la USR a cerut să i se taie microfonul consilierului Simion Moșiu, care o tot întrerupea pe Camelia Mingasson. Ea a ținut să precizeze că a pregăti public avizat că să poată primi evenimentele culturale trebuie să fie principala țintă a Casei de Cultură a Municipiului, nu aceea de organizator de evenimente.

„Cred că important este să vedem frumosul din jurul nostru. Cred că puțin ne rebranduim în acest domeniu complex. Haideți să privim lucrurile într-o evoluție, poate că tinerii vor fi atrași”, a fost de părere consilierul local Răzvan Stana de la USR.

Colega sa de partid, Ana Munteanu, a criticat conducerea Primăriei Timișoara: „Mare greșeală că s-a renunțat la JazzTM”.

După aproape o oră de discuții aprinse, consilierii locali ai PNL nu și-au exprimat dreptul de vot, iar USR, cu doi aleși lipsă de la ședință, nu au avut suficiente sufragii, astfel că Agenda culturală a căzut la vot, ceea ce nu s-a mai întâmplat vreodată.

Consilierul Radu Țoancă de la PSD a propus ca în cadrul ședinței Consiliului Local Timișoara, ce va avea loc la finele lunii mai, să se reia votul care vizează aprobarea Agendei manifestărilor organizate anul acesta de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Primarul Dominic Fritz spune că liberalii din Consiliul Local Timișoara au refuzat „fără niciun argument valid”, să aprobe acest format al Agendei Culturale. Consideră gestul unul iresponsabil, un sabotaj politic care continuă de ceva vreme, și care pune în pericol evenimentele cu tradiție pentru Timișoara.

Edilul mai afirmă că va supune din nou votului Consiliului Local această Agendă, în următoarea ședință.

„Zi tristă pentru Timișoara, pentru cultura și tradițiile noastre. PNL sabotează Cultura Timișoreană.

În fiecare an, Casa de Cultură propune Consiliului Local aprobarea evenimentelor pe care urmează să le organizeze cu finanțare de la bugetul local, sub denumirea Agenda Culturală a Municipiului Timișoara. Liberalii din Consiliul Local Timișoara au refuzat, fără niciun argument valid, să aprobe această Agendă Culturală a Casei de Cultură a Municipiului.

Gestul lor iresponsabil, făcut strict din considerente politice, pune în pericol evenimente de tradiție pentru orașul nostru, printre care: Ruga Timișoarei, Festivalul Inimilor, Ziua Timișoarei (unde ar fi trebuit să concerteze draga noastră formație Phoenix), evenimentele de comemorare a martirilor Revoluției din 1989 sau spectacolul de Revelion.

După ce anul trecut, când din motive de pandemie nu se putea ține Festivalul Inimilor, m-au atacat cu o campanie de dezinformare, că aș avea ceva împotriva muzicii de folclor – acum au votat ei înșiși împotriva agendei care cuprinde și acest festival.

M-am obișnuit la sabotaj politic constant al celor care au pierdut accesul la resurse publice, dar recunosc că am avut speranța ca el să cunoască o limită: să nu transformăm cultura în câmp de luptă politică ieftină, în anul pregătirii pentru cea mai uriașă oportunitate de promovare a Timișoarei în decenii – Capitala Europeană a Culturii.

Voi supune din nou votului Consiliului Local această Agendă în următoarea ședință și sunt sigur că va exista o majoritate pentru cultură”, a declarat pe Facebook Dominic Fritz.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.