News

EMA: Nu există deocamdată dovezi suficiente pentru a susţine recomandarea celei de-a doua doze booster“Ţin să reiterez că nu există deocamdată dovezi suficiente (…) pentru a susţine recomandarea celei de-a doua doze booster în rândul populaţiei generale”, a declarat Marco Cavaleri, directorul departamentului de combatere a ameninţărilor biologice pentru sănătate şi de strategie vaccinală în cadrul EMA, conform Agerpres.

“Rata de infectare creşte din nou în anumite state membre după scăderea constantă la care am asistat în ultimele săptămâni”, a adăugat Marco Cavaleri într-o conferinţă de presă. 

 

Valul de noi infectări pare să fie stimulat de subvarianta BA.2 a variantei Omicron, care pare să fie mai contagioasă decât celelalte variante cunoscute ale virusului SARS-CoV-2, a subliniat specialistul italian. 

 

Ridicarea restricţiilor antiepidemice a contribuit cel mai probabil la creşterea numărului de cazuri de COVID-19, a precizat el. 

 

“Nimic nu indică la ora actuală că evitarea imunităţii după vaccinare ar fi semnificativ diferită odată cu răspândirea BA.2”, a continuat Marco Cavaleri. 

 

În schimb, acţiunea anticorpilor monoclonali poate să varieze într-o manieră importantă în faţa fiecărei subvariante de Omicron, a precizat acelaşi director din cadrul EMA, care i-a îndemnat încă o dată pe locuitorii din Uniunea Europeană să se vaccineze împotriva COVID-19. 

 

“Ţările care au rate de vaccinare ridicate prezintă rate de mortalitate şi de spitalizare substanţial mai mici”, a precizat expertul italian. 

 

EMA a aprobat până în prezent cinci vaccinuri anti-COVID-19 la nivelul Uniunii Europene: serurile Pfizer-BioNTech şi Moderna – care folosesc tehnologia ARN mesager -, vaccinurile AstraZeneca şi Johnson&Johnson – care utilizează tehnologia bazată pe vector viral – şi serul Novavax – bazat pe proteine recombinate obţinute în laborator. 

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat miercuri îngrijorarea în faţa creşterii numărului de cazuri de COVID-19 la nivel mondial, în contextul în care tot mai puţini oameni se testează împotriva acestei boli.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.