Business

Fost premier al Rusiei, aflat în exil: Vladimir Putin a început deja să realizeze că pierde războiul din Ucraina. “Rusia are acum un regim autoritar și trecem treptat la unul totalitar”.


Mihail Kasianov a fost prim-ministru al Rusiei din 2000 până în 2004, când a fost demis de Putin. Și-a continuat cariera politică încercând să formeze un partid de opoziție și a candidat la președinție în 2008. A devenit un adversar vocal al lui Vladimir Putin, iar apoi a fugit din Rusia și acum trăiește în exil.

Într-un interviu pentru DW, Kasianov  a declarat că Putin “a început deja să realizeze că pierde acest război” și că ar putea fi indus în eroare de generalii săi cu privire la starea reală a operațiunilor militare.

Consideră că, în timpul discursului din 9 mai, de la parada militară, Putin nu vorbea dintr-o poziție de forță și chiar părea “puțin nervos” La acel moment, Putin a susținut din nou, în mod fals, că Ucraina ar putea avea arme nucleare și că țara este condusă de neo-naziști. Președintele rus a spus că atacarea Ucrainei a fost “singura decizie corectă” și a afirmat că Occidentul intenționează să invadeze Rusia. “Reacția domnului Putin și discursul său au fost absolut slabe“, consideră Kasianov, care împărtășește teoria susținută de mulți analiști cu privire la modul în care cercul interior al lui Putin a ascuns informații sau nu i-a oferit o imagine completă a stării războiului, de teamă să nu ofere vești proaste. “Sunt sigur că a fost indus în eroare. [Putin] a crezut că armata sa este într-o formă excelentă” și că invazia va dura foarte puțin.

În condițiile în care Rusia se confruntă cu mai multe înfrângeri pe câmpul de luptă, Kasianov a avertizat că Putin ar putea încerca să împingă conflictul într-o nouă fază: “Acum ajungem într-o altă etapă… această competiție a rivalității, a potențialelor economice, a potențialelor militare“, a spus el, menționând că decizia țărilor occidentale de a trimite arme grele în Ucraina va oferi Kievului “un avantaj decisiv” în viitor.

Am lucrat cu el acum 20 de ani. Era cu totul altă persoană. Era o situație complet diferită la acea vreme. Aveam parlament, parlament independent – am avut mass-media independentă, am avut o justiție. Astăzi este o lume complet diferită. Domnul Putin a distrus toate trăsăturile statului democratic și acum avem un regim absolut autoritar și trecem treptat la unul totalitar“.

Articolul integral pe DW.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.