Politics

Fostul premier al Republicii Moldova, despre ce ar trebui să facă România: ”Unica soluţie şi cea mai rezonabilă ar fi unirea”Fostul premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă a vorbit despre întâmplarea din regiunea separatistă a țării în prezent. Acesta susține că țara sa nu are nicio șansă în cazul în care rușii o vor invada și că România ar putea ajuta la prevenirea acestui lucru și anume că ”unicul scenariu este unirea” dintre România și Republica Moldova.

„Suntem în zona limitrofă războiului, în regiunea transnistreană, unde sunt amplasate trupe ruseşti din prima zi a independenţei Republciii Moldova. Doamne fereşte dacă acest depozit explodează, ar face ravagii extrem de mari, e o mină cu efect întârziat. Pentru Rusia mereu obiectivul a fost transnistrizarea întregii Republici Moldova. Prima noastră şansă este ca Ucraina să reziste”, a declarat Iurie Leancă.

„Cea mai rezonabilă soluție ar fi unirea Republicii Moldova cu România”

În opinia fostului premier, „unica soluţie şi cea mai rezonabilă ar fi unirea Republicii Moldova cu România. Şi atunci intrăm sub umbrela de securitate a NATO. Mereu pot fi invocate tot felul de argumente, că România e ţară NATO, că nu e autonomă în decizii de acest gen. Nu cred că astfel de argumente sunt foarte rezonabile. Problema se pune într-o manieră existenţială. Rusia spune că ar trebui să elibereze şi Transnistria, că în Transnistria ar fi cetăţeni ruşi. În Republica Moldova e pământ românesc, sunt peste un milion de cetăţeni români. România nu are doar dreptul, dar şi obligaţia legală, morală şi politică de a se preocupa de soarta acestor cetăţeni”, a mai spus fostul premier al Republicii Moldova, într-un interviu pentru observatornews.ro.

„Nu avem o altă ţară mai importantă pentru noi decât România”

Întrebat ce ar trebui să se facă în situație de criză fostul premieri a răspuns că”În situaţii de criză e nevoie de viziunea politicienilor, de decizii la nivel de decidenţi. Situaţia e de criză fără precedent şi e nevoie de soluţii radicale. Maia Sandu e preşedinta Republicii Moldova. Preşedinta Republicii Moldova nu se poate propunţa foarte express în virtutea poziţiei pe care o are pentru lichidarea acestui subiect al dreptului internaţional care se numeşte Republica Moldova”, a declarat Leancă.

„Nu avem o altă ţară mai importantă pentru noi decât România, de unde poate veni soluţia de securitate şi de bunăstare. Discuţiile trebuie avute acum, ieri, alaltăieri şi aplicate în cazul în care acest scenariu se realizează şi regiunea Odesa cade. Care ar fi soluţia? Să ieşim să luptăm cu armele în mâini? E o chestie eroică, patriotică, dar cât putem rezista? Două ore, o zi, o noapte…. Şi după aia ce facem? România trebuie să decidă în ce măsură contează pentru ea Republica Moldova. Ce pot să vă spun e doar că am avut discuţii cu prim-ministrul de atunci, cu domnul Ponta, şi cu preşedintele Băsescu. Eram gata, în cazul în care se deteriora situaţia, să întreprindem anumite acţiuni”, a specificat el.Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.