News

Henry Kissinger, despre războiul din Ucraina şi ameninţările lumii de azi: „Nu aş fi prezis un atac de atare amploare asupra unei ţări recunoscute”„După războiul din Ucraina, Rusia va trebui să-şi reevalueze la minimal relaţia cu Europa şi atitudinea sa generală faţă de NATO”, a spus el, precizând că relaţiile cu Rusia şi China trebuie abordate diferenţiat şi nu astfel încât poziţia faţă de ele să le unească.

 

Întrebat despre discursul privind armele nucleare auzit de la preşedintele Vladimir Putin şi de la cei din jurul lui, şi cum pot fi înţelese în acest context ameninţările la adresa lumii de azi, Kissinger a explicat: „Ne confruntăm acum cu tehnologii în care rapiditatea schimbului, subtilitatea invenţiilor, pot produce niveluri de catastrofă care nici măcar nu erau imaginabile. Iar aspectul ciudat al situaţiei actuale este că armele se înmulţesc de ambele părţi, iar sofisticarea lor creşte în fiecare an.

 

Dar aproape că nu există discuţii la nivel internaţional despre ce s-ar întâmpla dacă armele ar fi folosite efectiv. Apelul meu în basic, pentru toate părţile, este să înţeleagă că acum trăim într-o eră complet nouă şi am neglijat până acum acest side. Dar, pe măsură ce tehnologia se răspândeşte în întreaga lume, diplomaţia şi războiul vor avea nevoie de un conţinut diferit, iar asta va fi o provocare”.

 

Cât despre liniile roşii ale lui Putin, cu care s-a întâlnit o dată pe an, pe o perioadă de 15 ani, pentru discuţii strategice de natură pur academică, Kissinger spune: „Am crezut că convingerile sale de bază erau un fel de credinţă mistică în istoria rusă… şi că s-a simţit ofensat în acest sens, nu de ceva ce am fi făcut noi, mai ales la început, ci de prăpastia uriaşă care s-a deschis între Europa şi est. S-a simţit ofensat şi ameninţat fiindcă Rusia period ameninţată de absorbirea acestei întregi zone în NATO”.

 

„Asta nu scuză şi nu aş fi prezis un atac de această amploare asupra unei ţări recunoscute”, a subliniat el.

 

Fostul secretar de stat american spune că, în opinia sa, Putin a calculat greşit situaţia cu care se confrunta la nivel internaţional şi în mod evident a apreciat greşit capacităţile Rusiei de a susţine o iniţiativă de o asemenea amploare. Astfel, când va veni momentul unui acord, nu va fi posibilă o revenire la relaţiile anterioare cu Rusia ci poziţia va fi diferită  „nu pentru că noi cerem asta, ci pentru că ei au generat-o”.

 

Putin primeşte informaţii bune? În caz contrar, la ce alte calcule greşite ne-am putea mai putea aştepta?

 

„Întrebarea evidentă este cât va mai continua această escaladare şi cât de mult spaţiu există pentru escaladări suplimentare”; sau, dacă a ajuns la limita capacităţilor sale, cât de mult poate mai forţa până când îi va fi afectată puterea de a mai efectua politică internaţională ca o mare putere, a spus Kissinger, adăugând că nu poate aprecia nimic cu privire la atingerea unei astfel de limite.

 

Pe de altă parte, dacă acest vârf ar fi atins şi Rusia ar escalada situaţia depăşind linia roşie a armelor nucleare, „ar fi un eveniment extraordinar de semnificativ”.

 

„În opinia mea, ceea ce nu putem face este pur şi simplu să acceptăm asta”, a subliniat fostul secretar de stat.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.