Business

i s-a dat voie sa planteze GRAU MODIFICAT GENETIC. Prima tara care intra in NOUA ERA


Premiera globala: i s-a dat voie sa planteze GRAU MODIFICAT GENETIC. Prima tara care intra in NOUA ERA

grau modificat geneticmodificari genetice


Se pare ca intram intr-o noua era a agriculturii. Unul dintre cei mai mari exportatori globali de grau tocmai a autorizat plantarea de grau modificat genetic. Este vorba, conform agentiilor de presa internationale, despre Argentina.


 


Argentina a devenit oficial prima tara din lume care a aprobat plantarea graului modificat genetic. Conform oamenilor de stiinta care au vorbit despre acest subiect, noul tip de grau ar avea particularitati fata de soiurile deja cultivate in intreaga lume, in sensul ca ar fi rezistent la seceta. Astfel, recoltele vor fi mai bogate si, implicit, mai multi oameni vor putea fi hraniti.


“Graul transgenic HB4 dezvoltat de firma de biotehnologie Bioceres Crop Solutions Corp si francezul Florimond Desprez are toleranta la seceta si erbicidul glufosinat de sodiu”, noteaza Reuters.


 


Amintim ca Argentina a devenit prima natiune care a aprobat HB4, in 2020, dar pana acum doar Brazilia, un importator major, si Columbia au urmat exemplul.


 


Trebuie mentionat faptul ca ecologistii sustin ca inca nu se cunosc suficiente date despre efectele consumului acestui tip de grau de catre oameni.


 


Recolta de grau din Argentina in sezonul 2022/2023 are mari sanse sa ajunga la 19 milioane de tone, potrivit Bursei de cereale din Rosario.


Graul rezistent la seceta, o solutie salvatoare. Dar cat de sanatoasa e?


“Bioceres incearca sa reuseasca acolo unde nimeni nu a izbutit pana acum. In timp ce marea majoritate a culturilor de soia si porumb din lume sunt deja modificate genetic, acestea reprezinta hrana pentru animale. Graul MG, pe de alta parte, ar fi consumat direct de oameni in paine si paste, ceva ce consumatorii si autoritatile de reglementare au respins ferm in trecut”, noteaza Bloomberg.


 


Sunt sanse reale ca acest tip de grau sa acapareze o cota  de piata cat mai mare, din cauza conditiilor meteo nefavorabile pe care le infrunta agricultorii in acest moment. Din America pana in Oceania fermierii se confrunta cu schimbarile climatice si uscaciunea extrema, iar un grau rezistent la seceta ar fi, fara indoiala, solutia la problemele lor. Insa nu putem sa nu ne intrebam cat de sanatoase sunt, de fapt, aceste tipuri de cereale?


 


 


Foto: David Gray/Bloomberg


 


Senior Editor Manager.roSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.