Politics

Începe Târgul de Carte Gaudeamus: Zeci de mii de volume și pete de culoare în Piața Unirii


Târgul de Carte „Gaudeamus” Radio România își deschide porțile, miercuri, în Piața Unirii. Aflat la cea de-a VIII-a ediți, evenimentul va aduna în inima Oradiei 47 de expozanți, marea majoritate edituri prestigioase și agenții de difuzare de carte românească și străină.

Oferta editorială va fi completată cu o generoasă selecție de jocuri educative și muzică de calitate. Pe standuri vor fi expuse în jur de 20.000 de titluri din diverse domenii de editare, pentru toate vârstele și gusturile, o mare parte dintre acestea fiind apariții recente.

În plus, vor exista și trei standuri virtuale, pe site-ul gaudeamus.ro, iar pe pagina de facebook a evenimentului vor fi transmise live evenimentele care vor avea loc fizic.

„Există, începând din 2020, și această formulă de participare, exclusiv online”, a spus Connie Chifor, coordonatorul Târgului de Carte Gaudeamus din partea Radio România.

Peste 30 de evenimente editoriale sunt programate în cadrul Târgului Gaudeamus. Este vorba de lansări și prezentări de carte, întâlniri cu scriitorii și sesiuni de autografe.

Pete de culoare

În acest an vor fi două evenimente extrem de atractive dedicate celor mici – două ateliere de pictură, educative și relaxante, organizate în parteneriat cu Asociația Pro Bambini din Oradea.

Cu acest prilej orădenii vor avea și o surpriză, o expoziție de pictură aparținând tânărului artist Dragoș Mihai Dobocan. Acesta are 9 ani și este elev în clasa a II-a A, la clasa învățătoarei Simona Lucia Cobe de la Școala Gimnazială „Dacia” din Oradea.

Dragoș Dobocan este laureat al unor concursuri naționale și internaționale cu acest profl. Expoziția, intitulată „Tablouri printre cărți” va cuprinde cele mai recente lucrări ale micuțului artist care vor fi expuse în spațiul de evenimente din cadrul târgului vineri, 12 mai 2022, începând cu ora 15.00.

Expoziția va ilustra atelierele de pictură – „Pictăm cu Gaudeamus”. Acestea vor avea loc joi, 12 mai 2022, între orele 14.00 și 16.00 și vineri, 13 mai 2022, între orele 13.00 și 14.30 și vor fi susținute de profesori de la Liceul de Arte din Oradea: Ioana Klein, Nada Panait, Liana Dat, Valeria Bunica și Annet Biro.

„Cu siguranță publicul orădean va găsi la standuri volume care încă nu au apărut încă nici în librării. Cine nu reușește să ajungă la târg poate să acceseze site-ul www.gaudeamus.ro și să găsească standuri virtuale ale editurilor și, odată cu acestea, și ofertele speciale pe care le practică la târg. La fel, o parte dintre evenimente vor fi transmise live pe site-ul nostru și pe pagina de facebook a târgului. Sper că este un lucru atractiv și interesant pentru cei care nu vor reuși să participe la evenimentele din Piața Unirii”, a mai spus Connie Chifor.

Interes pentru cărțile pentru copii

Potrivit acesteia, cartea pentru copii și adolescenți ocupă un loc important din toate punctele de vedere, atât în ce privește interesul oamenilor care vin la târg, cât și ca pondere în oferta târgului.

„Acest lucru se reflectă în suprafețele pe care le alocă participanții acestui segment de vârstă”, a precizat Connie Chifor.

Numărul de standuri a ajuns la nivelul din 2019, înainte de pandemie când era un trend ascendent, extrem de pronunțat. Toate evenimentele organizate în acel an au urcat foarte mult față de anul precedent, a mai spus Connie Chifor.

Connie Chifor și Alina Toie au anunțat evenimentul

Orădeni, printre scriitori

Organizatorii speră că oferta târgului va fi pe placul orădenilor.

„Târgul a fost extrem de greu de gestionat din cauza spațiului, întrucât solicitarea de spații expoziționale a fost la limită. Am oferit până la ultimul metru disponibil în corturi, expozanții doresc să vină la Oradea, cred că este un indicator foarte bun apropo de potențialul pieței și de interesul pe care oamenii din branșă îl au pentru piața de carte de aici”, mai spune Cornelia Chifor.

Printre cărțile care vor fi lansate sau prezentate se numără „Ultimul Schelling: Filosofie și hristologie, Revelare și extaz”, de Dorin Ștefănescu, „Transcarpathia: radiografia unei regiuni multietnice”, de Marian Oancea, „Fiica Ursoaicei. Secrete naturii” de Teodora Veress, „Filosofie și Pandemie. Dialoguri despre consiliere filosofică și practice filosofice”, de Sandu Frunză sau „Regele Mihai și Basarabia. O poveste uitată de neuitat”, de Aliona Grati.

Printre cei care vor lansa cărți, se numără printre și scriitori orădeni. De pildă, profesorul și jurnalistul Florin Ardelean va lansa cartea „Povestiri de duminică” (sâmbătă, ora 15, editura Eikon), actrița Mirela Niță Lupu volumul „Jurnalul unei povești sau cum am devenit spectacol de teatru de păpuși pentru copii” (vineri, ora 17, editura Ratio et Revelatio), iar istoricul Cristina Pușcaș va lansa cartea „101 chipuri ale suferinței în Bihorul carceral comunist” (vineri, ora 18, Radio et Revelatio).

20.000 de lei de la Oradea

Municipalitatea orădeană susține acest eveniment cu 20.000 de lei, după cum a informat Alina Toie, directoarea APTOR Oradea. De altfel, Oradea se află în topul orașelor în care sunt cele mai mari vânzări de carte, concurând cu orașe mai mari, unde târgul are o tradiție de peste 20 de ani, precum: Clujul.

„Suntem foarte încântați să anunțăm parteneriatul nostru pentru a opta ediție a Târgului de Carte Gaudeamus în Oradea! Mulțumim organizatorilor și echipei Târgurilor de Carte Gaudeamus Radio România pentru inițiativă și pentru că ați revenit în Oradea! Eram curioasă cum se plasează Oradea atunci când ne gândim la câte cărți se vând la aceste târguri și am aflat cu mare bucurie că cifrele sunt foarte bune pentru oraș, și ne situăm în topul orașelor în care sunt cele mai bune vânzări. Așadar, avem cu atât mai multă încredere că această ediție a Târgului de Carte Gaudeamus în Oradea va fi un real succes”, a spus Toie.

Târgul va fi deschis între 11 și 15 mai, de la ora 10 la 21, iar accesul orădenilor este liber.

 

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.