Business

Legea offshore, blocată înainte de a intra în Parlament. Criticile aduse noului proiect de societatea civilă și patronateMiercuri, 27 Aprilie 2022, ora 18:57

4587 citiri

Consiliul Economic și Social a amânat miercuri, 27 aprilie, luarea unei decizii privind avizul asupra Legii offshore, în urma unor critici aduse de reprezentanți ai patronatelor și ai societății civile.

Avizul este necesar pentru intrarea rapidă a legii în dezbaterea Parlamentului.

Producătorii din domeniu au adus însă o serie de critici la nua formă a legii, care ar trebui să deblocheze investițiile din Marea Neagră pentru a ne asigura independența energetică.

Potrivit unor reprezentanți ai patronatelor care sunt reprezentate în Consiliul Economic și Social, proiectul nu este bine scris și, în plus, aceștia au ridicat semne de întrebare asupra demersurilor pe care companiile ar urma să le facă, potrivit TVR.

La rândul lor, unii reprezentanți ai societății civile au criticat modul în care vor fi cheltuiți banii obținuți din gazele extrase.

Noul proiect de lege prevede că statul va obține 60% din revenue și va avea drept de preemțiune asupra gazelor extrase. De asemenea, este eliminat supraimpozitul pentru veniturile obținute la prețuri de până la 85 lei MWh și este majorată suma deductibilă pentru investiții de la 30 la 40%.

După aprobarea legii, guvernul estimează că primele gaze din Marea Neagră vor fi disponibile din iulie. Cantitatea nu va fi însă suficientă pentru a asigura rezervele pentru la iarnă. Acest lucru va fi posibil în 2027, când vor fi obținute și gaze din perimetrul Neptun Deep și vom avea cantități și pentru export sau pentru dezvoltarea industriei petrochimice, mai notează sursa citată.

Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.