Politics

Masacrul de la Bucea a şocat omenirea. Ce a spus aseară Zelenski în Parlamentul României?


Imaginile cu cadavre ale localnicilor au făcut înconjurul lumii.Moscova nu-şi asumă responsabilitatea atrocităţilor, dar presa de stat cere lichidarea tuturor ucrainenilor care îşi apără ţara.Alte imagini „horror” au fost proiectate ieri în Parlamentul României, în timpul discursului preşedintelui Zelenski. Acesta a amintit de dictatura lui Ceauşescu, a mulţumit ţării noastre pentru sprijinul acordat refugiaţilor şi a promis protecţie pentru minoritatea românească.

 

Aproape 340 de cadavre au fost recuperate în urma masacrului din oraşul Bucea, din apropiere de Kiev, pentru care sunt acuzate trupele ruse, relatează media ucrainene. Până duminică seară, fuseseră găsite între 330 şi 340 de cadavre, a scris cotidianul Ukrainska Pravda, citând un serviciu funerar. Căutările de noi victime sunt în desfăşurare, unele cadavre fiind îngropate în curţi, a adăugat sursa citată.

Imaginile cu cadavre ale localnicilor, descoperite după retragerea trupelor ruse din zonă, au şocat Occidentul, Ucraina spunând că trupele ruse sunt vinovate de acest masacru.

Procuratura Generală din Ucraina a anunţat o examinare medico-legală a cadavrelor pentru a stabili contextul în care s-au produs crimele. În acest proces vor fi consultaţi şi investigatori internaţionali.

Serviciile de informaţii militare ucrainene au difuzat ieri, pe pagina lor net, datele personale ale circa 1.600 de soldaţi ruşi care au acţionat în localitatea Bucea, cu nume, prenume, information naşterii şi gradul militar.

Lista corespunde soldaţilor din a 64-a brigadă motorizată a armatei ruse.

Primăriţa unui sat de lângă Kiev şi familia ei, împuşcaţi şi aruncaţi într-o groapă

​Primăriţa satului Motîjîn din apropierea Kievului, soţul ei şi fiul lor au fost împuşcaţi şi aruncaţi într-o groapă puţin adâncă, a anunţat ieri un consilier din cadrul ministerului ucrainean de interne. „Ocupanţii ruşi au fost aici. Ei au torturat şi ucis întreaga familie şi pe primăriţa satului”, a declarat Anton Heraşcenko, anunţând că trupurile neînsufleţite acoperite de nisip sunt ale lui Olha Suhenko, soţului ei Ilhor Suhenko şi a fiului lor Oleksandr.

„Ocupanţii au suspectat că ei colaborau cu forţele noastre armate, indicându-ne unde să direcţionăm focurile noastre de artilerie. Aceşti nenorociţi au torturat, măcelărit şi ucis întreaga familie. Ei vor fi traşi la răspundere pentru această faptă”, a afirmat el.

Agenţia Reuters notează că unul dintre reporterii săi din Ucraina a văzut trupurile aruncate într-o groapă săpată în pădurea de lângă satul Motîjîn.

Vadim Tokar, şeful consiliului native din Makariv, un sat din apropierea Motîjîn, le-a spus jurnaliştilor de la Reuters că familia a fost luată ostatică de soldaţii ruşi cu două sau trei zile înainte ca aceştia să se retragă. „Trupurile încă zac aici, nu le putem scoate deoarece există suspiciunea că ele sunt minate”, a spus el.

„Glorie României, glorie Ucrainei!”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a început discursul de ieri din legislativul României invitându-i pe parlamentari să vizioneze un movie care prezintă victimele masacrului făcut de armata rusă la Bucea. “Îmi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea la fel de dură”, a spus liderul ucrainean. Imaginile prezintă cadavrele lăsate pe străzi şi gropile comune de la marginea capitalei. El a afirmat că numele oraşului Bucea va rămâne “în istoria lumii, în istoria uciderii oamenilor”. “Până acum ştim de peste 300 de oameni torturaţi, oameni simpli, locuitori ai unui oraş simplu”, a arătat el. Zelenski a adăugat: “Dacă armata noastră şi poporul nostru nu s-ar fi apărat, ceea ce au făcut la Bucea ar fi făcut pe tot teritoriul Ucrainei”.

Zelenski a amintit, în discurs, de regimul lui Nicolae Ceauşescu, arătând că “poporul român s-a ridicat şi s-a apărat doborând un regim care era inadecvat, pentru că era singura cale”. “Stimate popor român, împreună trebuie să oprim aceşti oameni inadecvaţi care s-au obişnuit să nu fie pedepsiţi, că li se permite orice”, a adăugat el. Zelenski s-a declarat convins că “România va susţine tot ce trebuie pentru a impune dreptatea” şi că va participa la refacerea Ucrainei după război. El a mai spus că doreşte “un dialog cu România pentru a permite întreaga protecţie” minorităţilor naţionale şi comunităţii româneşti din Ucraina şi celei ucrainene din România. “Viitorul nostru e împreună, într-o familie europeană. Sunt convins că foarte curând voi putea să mă adresez dvs cu mulţumiri pentru întreaga susţinere, susţinerea României pentru intrarea Ucrainei în UE”, a afirmat el.

Zelenski a subliniat că bunătatea şi susţinerea pentru refugiaţii din Ucraina reprezintă o bază pentru o apropiere şi mai mare între cele două popoare. “Vă mulţumesc foarte mult. Glorie României, glorie Ucrainei!”, şi-a încheiat el discursul.

Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.