Business

Milioane de oameni o sa moara. Daca ai vreo inima pentru restul lumii, trebuie sa deschizi porturile


ONU, mesaj de implorare pentru Vladimir Putin: Milioane de oameni o sa moara. Daca ai vreo inima pentru restul lumii, trebuie sa deschizi porturile

razboi ucrainacerealecriza alimentara


Organizatia Natiunilor Unite, prin vocea sefului Programului Alimentar Mondial al ONU, David Beasley, a transmis un mesaj emotionant adresat direct liderului de la Kremlin, prin care se face apel la “inima” lui Putin si i se cere sa se gandeasca la milioanele de oameni ce risca sa moara in intrega lume, din cauza porturilor ucrainene de la Marea Neagra blocate de rusi pe fondul razboiului. 


 


Din cauza intreruperilor de pe lanturile de aprovizionare in regiunea Ucrainei, securitatea alimentara este pusa in pericol, iar milioane de oameni ce depind de importurile alimentare de acolo, pot ajunge sa moara efectiv de foame.


 


“Milioane de oameni din jurul lumii o sa moara din cauza ca porturile astea sunt blocate (…) 


 


Daca ai vreo inima pentru restul lumii, indiferent de ce crezi despre Ucraina, trebuie sa deschizi acele porturi”, a spus oficialul ONU, citat de CNN.


 


De asemenea, Beasley subliniaza si faptul ca, pe langa aceasta posibila criza alimentara generata de blocarea exporturilor de cereale din Ucraina, insasi economia tarii vecine risca sa se prabuseasca complet daca nu mai deruleaza aceste activitati economice care generau o pondere semnificativa din PIB. Amintim faptul ca sectorul agricol si alimentar este responsabil pentru aproape 10% din PIB-ul Ucrainei.


 


“Daca nu rezolvi problema porturilor si nu le deschizi, economia Ucrainei se va prabusi complet”, a tinut sa puncteze oficialul ONU.


 


Cea mai grava situatie ar fi in Africa, iar acest lucru a fost spus, transant, chiar de presedintele SUA, Joe Biden. Ucraina este singurul furnizor de cereale pentru multe tari africane. Acolo, incetarea exporturilor din tara vecina ar echivala in mod direct si fara alte variante cu foametea extinsa.


 


 


Exporturile de cereale ale Ucrainei au scazut in luna mai cu mai mult de jumatate fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit informatiilor publicate joi de Ministerul Agriculturii.


 


Inainte ca armata rusa sa invadeze Ucraina, tara vecina exporta lunar pana la sase milioane tone de cereale. Acum, in perioada 1-12 mai 2021, Ucraina a exportat numai 667.000 tone de cereale.


 


Importanta Ucrainei, dar si a Rusiei, pe pietele globale de marfuri este una uriasa. Cele doua state sunt mari producatori de alimente, Ucraina este cel mai mare producator mondial de ulei de floarea-soarelui, cu Rusia pe locul doi, potrivit S&P Global Platts. Ele cumuleaza nu mai putin de  60% din productia globala.


 


Avertismente privind o criza alimentara globala


 

Conform unui semnal de alarma tras, luna trecuta, de Banca Mondiala, Fondul Monetar International, Programul Alimentar Mondial si Organizatia Mondiala a Comertului au lansat miercuri un apel, razboiul din Ucraina poate genera o criza alimentara globala.


 


Peste 275 de milioane de oameni din toata lumea pot ramane fara alimente, din cauza a ceea ce se intampla in tara vecina.


 


“Explozia preturilor la ingrasaminte si problemele de aprovizionare au implicatii importante in privinta productiei de alimente in majoritatea statelor, inclusiv producatorii si exportatorii principali care se bazeaza pe importurile de ingrasaminte”, sustin analistii, ingrijorati de ceea ce ar putea urma.


 


 


 

Senior Editor Manager.roSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.