Business

Ministrul Finanţelor afirmă că pachetul de măsuri gândit de coaliţie nu va favoriza creşterea inflaţiei: Acest pachet se adresează preponderent economiei, menţinerii locurilor de muncă, dar şi susţinerii foarte ţintite a persoanelor vulnerabile


Ministrul Finanţelor afirmă că pachetul de măsuri gândit de coaliţie nu va favoriza creşterea inflaţiei: Acest pachet se adresează preponderent economiei, menţinerii locurilor de muncă, dar şi susţinerii foarte ţintite a persoanelor vulnerabile

„Referitor la modul în care acest pachet influenţează, sau există temerea unora că influenţează rata inflaţiei, tocmai de aceea acest pachet se adresează preponderent economiei, menţinerii locurilor de muncă dar şi susţinerii foarte ţintite a persoanelor vulnerabile, pentru a nu crea un adjuvant la inflaţie ci din contră, un inhibitor la inflaţie. Acest mannequin financial pe care noi astăzi l-am pus în discuţie şi s-a aprobat în coaliţie şi va fi aprobat de Guvern este o cale, aşa cum a fost şi Ordonanţa privind preţurile la energie. Poate foarte mulţi trec foarte uşor peste faptul că inflaţia, rata de creştere, a încetinit puternic în urma acestei ordonanţe. Dacă la început se discuta despre o inflaţie cu două cifre în luna martie, iată că nu este cazul. Pe de altă parte, trebuie să ştiţi că anul trecut inflaţia s-a triplat. Această ordonanţă cu preţurile la energie a încetinit abrupt ritmul de creştere a inflaţiei, aşa cum şi acest pachet economico-social va influenţa rata de creştere a inflaţiei pentru că se duce şi ajută acolo unde costurile nu mai pot fi susţinute”, a explicat ministrul Finanţelor. 

Acesta a precizat că, în ceea ce priveşte indicele inflaţiei, autorităţile rămân„ în prognoza făcută la început de an, ajustată cu ceea ce înseamnă inflaţie importată”.  

Adrian Câciu a explicat că „rata inflaţiei va încetini în creşterea ei”., arătând că aceasta va fi „puternic influenţată de preţurile de import”. 

„Pentru cei care cunosc, efectul de bază îşi va spune cuvântul la finalul anului şi atunci, totuşi eu cred că inflaţia va cunoaşte o încetinire la ultimate de an”, a adăugat ministrul. 

În ceea ce priveşte creşterea economică, Adrian Câciu a explicat că măsurile adoptate au rolul de a îmbunătăţi prognozele privind creşterea economică, iar în acest context susţine că e foarte necessary ca banii alocaţi să ajungă fast în economie. 

El a subliniat că multe măsuri ţintesc reconversia de la consum la economia de producţie. 

Întrebat dacă pe termen mediu şi lung aceste măsuri nu pot avea efecte nocive, ministrul a arătat că aceste măsuri „nu vor face rău”; dar că ele trebuie corelate cu alte măsuri adoptate deja sau care se vor derula la nivel guvernamental. 

 

 Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.