Politics

Moştenesc pacienţii transplantaţi amintiri de la donatorii lor?Cercetatorii înca mai fac studii si încearca sa înteleaga ce se petrece în mintea si în corpul celui care a trecut, recent, print-o procedura de transplant.
De când transplantul de organe a fost introdus în practica medicala si a devenit o posibilitate de recuperare sau chiar de salvare de vieti, numarul pacientilor care se afla pe lista de asteptare sau care ajung sa fie supusi unei astfel de proceduri a crescut constant. Medicii au descoperit ca exista situatii în care, dupa transplant, grupa sanguina sau chiar ADN-ul beneficiarului s-au modificat.

Atunci când organul primit este inima sau ficatul, în timp, beneficiarul va ajunge sa aiba grupa sanguina a donatorului. Însa altceva atrage, mai nou, atentia cercetatorilor.

Acestia încearca sa elucideze un fenomen nou care se manifesta în special la beneficiarii transplantului de inima: transferul de memorie. De ce se întâmpla asta? Cum e posibil? Si ce legatura are inima cu creierul?

„Ceva“ din donator continua sa traiasca

Se cunosc deja zeci de cazuri bine documentate în care beneficiarul unui transplant de organe a suferit schimbari de personalitate în urma interventiei. A împrumutat chiar si din trasaturile de caracter ale celui de la care a primit, de pilda, un ochi sau chiar si un lob de ficat. Ca si cum mare parte din educatia, trecutul, manierele, obiceiurile, deprinderile si „apucaturile“ donatorului s-ar fi transferat, cumva, la noua gazda. Practic, personalitatea beneficiarului a început sa o reflecte pe cea a donatorului.

Fenomenul este si mai accentuat în cazul celor care au beneficiat de un transplant de inima. Într-un studiu publicat în jurnalul Quality of Life Research, 47 de beneficiari care au primit o inima noua prin transplant au fost intervievati pe o perioada de doi ani. 79- nu au sesizat nicio schimbare de personalitate în acest interval, 15- au simtit o oarecare modificare, iar 6- au confirmat ca au resimtit o schimbare drastica. Un alt studiu care a ajuns la o concluzie asemanatoare s-a desfasurat la Scoala de Asistenti Medicali din cadrul Universitatii Hawaii si a avut drept subiecti zece beneficiari ai transplantului de inima. Cercetatorii au mai descoperit ca, dupa interventie, pacientii au prezentat inclusiv modificari de atitudine, preluând în special gusturile donatorului în materie de mâncare, muzica, arta si preferintele sale în ceea ce priveste distractia si cariera.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.