Business

Președintele SUA anunță înghețarea activelor a încă patru mari bănci rusești, tăierea posibilității de finanțare din Occident pentru toate marile companii rusești de stat și blocarea accesului Rusiei la majoritatea achizițiilor tehnologice. Va debloca țiței din rezervele federale pentru stabilitatea prețurilor și limitarea scumpirii energiei.


Președintele american Joe Biden a susținut o conferință de presă în care a anunțat un nou val de sancțiuni împotriva Federației Ruse, care a invadat în această dimineață Ucraina: ”Azi anunț măsuri care să maximizeze efectele asupra Rusiei. SUA nu fac asta singure, timp de luni lucrăm împreună cu aliații noștri (UK, UE, Canada, Australia și alții). Vom limita capacitatea Rusiei de a se finanța”.

Biden l-a caracterizat pe Vladimir Putin drept ”un agresor care și-a declanșat războiul” din cauza căruia țara sa trebuie să suporte consecințe. De asemenea, Biden a semnat decretul pentru a trimite noi efective de militari americani în Germania.

Principalele declarații ale președintelui SUA:

 • Armata Rusiei a atacat Ucraina fără nicio provocare. A mutat peste 175 de mii de trupe la graniță, și-a făcut rezerve de sânge, a respins orice tentativă a noastră și a aliaților noștri la dialog, pentru a evita un conflict. Timp de săptămâni avertizăm ca asta se va întâmpla. Guvernul Rusiei a condus atacuri cibernetice împotriva Ucrainei și a atribuit Ucrainei o serie de atacuri viitoare: atacuri chimice, genocid.
 • Vladimir Putin și-a declanșat războiul și în câteva minute a început invazia, cu atacuri aeriene. Putin este agresorul, el a ales acest război și acum el și țara sa vor suporta consecințele.
 • Azi anunț noi sancțiuni care să maximizeze efectele asupra Rusiei. SUA nu fac asta singure, timp de luni lucrăm împreună cu aliații noștri (UK, Canada, Australia și alții). Suntem în acord complet. Vom limita capacitatea Rusiei de a se finanța.
 • Am văzut deja efectele asupra rublei. A ajuns la cel mai scăzut nivel din istorie, cu o scădere de 15%. Am tăiat cea mai mare bancă a Rusiei din sistemul financiar american. Astăzi mai blocăm patru mari bănci. VTB – a doua cea mai mare bancă a Rusiei, plus noi nume vor fi adăugate pe lista sancțiunilor.
 • Acum vom aplica sancțiuni celor mai mari companii rusești. Impactul acestora va avea loc în timp. Jumătate din importurile high-tech ale Rusiei vor fi afectate, va fi o lovitură majoră pentru abilitatea Rusiei de a-și moderniza armata. Nu excludem excluderea Rusiei din sistemul de plății SWIFT, dar va trebui să mai discutăm asta și cu europenii. Vă asigur că blocarea băncilor ruse produce mai multe pagube decât scoaterea din SWIFT.
 • Mâine NATO se reunește la summit. Vom trasa noi pași pe care îi vom urma. Forțele nu se vor duce să lupte cu Rusia în Ucraina, ci vor apăra aliații din Est.
 • Articolul 5 spune că un atac împotriva unui stat membru este un atac împotriva tuturor. Am mobilizat trupe noi în Țările Baltice, Polonia, România. NATO a autorizat un răspuns de activare. Acum autorizez noi trupe în Germania.
 • Administrația Americană va folosi toate mijloacele pentru a proteja consumatorii și întreprinderile de creșterea prețurilor la electricitate și gaze. Monitorizăm piața pentru orice fluctuație. SUA vor elibera cantități suplimentare de petrol.
 • America nu acceptă agresorii și vom răspunde provocărilor. Am vorbit seara trecută cu președintele Zelenski și l-am asigurat că îl vom sprijini în apărarea țării sale, cu ajutoare umanitare.
 • În următoarele săptămâni și luni suntem alături de populația Ucrainei, care a trăit 30 de ani de independență. Este un moment periculos pentru întreaga Europă și pentru întreaga lume. 
 • Acum toată lumea poate observa ce Putin și aliații Kremlinului fac. Este vorba despre agresiune în adevăratul sens al cuvântului, despre a alege calea unui război fără cauză.

Amintim că și premierul Marii Britanii a anunțat, în urmă cu câteva ore, noi sancțiuni pentru Federația Rusă, care a atacat Ucraina în această dimineață. Activele băncilor rusești din UK vor fi înghețate, firmele din Rusia nu vor mai primi finanțare britanică, iar depozitele populației în băncile britanice vor fi limitate.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.