News

Producătorii de medicamente îşi măresc costurile. Cum vor fi influenţate preţurile din farmacii„Furnizorii internaţionali încep să informeze despre prelungirea timpului de livrare a comenzilor pentru folie de aluminiu, folie de plastic şi hârtie specială pentru ambalaje şi prospecte, de la trei luni la şase luni. Asta înseamnă o presiune enormă pe capitalul de lucru, care deja este întins la most din cauza creşterii costurilor cu materiile prime, excipienţii şi utilităţile. Unele materii prime s-au scumpit deja şi cu 800% şi în aceste cazuri deja fabricile de medicamente din ţară au fost obligate să facă stocuri de şase luni“, a explicat Dragoş Damian, care este şi preşedintele Patro­natului Producă­torilor Industriali de Medicamente.

Principalele ţări din care vin materiile prime necesare fabricării produselor farmaceutice sunt China, India sau Germania, industria locală de medicamente bazându-se pe importuri pentru aceste produse.

Dragoş Damian mai precizează că, pe lângă creşterile de preţ, producătorii mai plătesc şi taxa clawback, ceea ce duce la dispariţia unor medicamente care nu mai pot fi susţinute de fabricile locale. În acest timp, medicamentele din import rezistă creşterilor de preţuri.

Producţia de medicamente generează afaceri de 4,4 mld. lei anual, iar în whole sunt 162 de firme cu obiect de activitate în fabricarea produselor farmaceutice, care angajează 9.900 de oameni. Piaţa farmaceutică din România a generat vânzări de peste 21 de miliarde de lei în 2021, inclusiv programele naţionale, în creştere cu 17% faţă de anul anterior, potrivit datelor furnizate de compania de cercetare de piaţă Cegedim.

„Costurile cu utilităţile (gaz, curent) sunt duble; cu materiile de ambalat (folie aluminiu, alveole plastic) sunt preţuri crescute cu până la 600% (dar problema mai mare este timpul foarte lung de livrare – 6 luni); cu materiile prime şi excipienţii până la 500%. Aceste costuri nu pot fi absorbite în preţ pentru că la medicamente preţurile sunt reglementate”, a mai spus Dragoş Damian.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp actual şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră private. Este interzisă republicarea conținutului acestui web site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.