Business

Rubla ruseasca e mai puternica decat in toti ultimii 7 ani, in ciuda sanctiunilor masive. Care e asul din mana Mosovei


Rubla ruseasca e mai puternica decat in toti ultimii 7 ani, in ciuda sanctiunilor masive. Care e asul din mana Mosovei

rubla ruseascaeconomia rusieisanctiuni rusia

Rubla ruseasca e la cel mai inalt nivel al ultimilor 7 ani in fata dolarului american, iar moneda pare invincibila in fata valurilor de sanctiuni venite din partea SUA si statelor occidentale asupra economiei rusesti. Cum reuseste Moscova sa-si sustina rubla, desi tara e aproape complet izolata pe scena economica internationala? – Aceasta e intrebarea!


Moneda rusa a devenit, anul acesta, cea mai performanta din lume, chiar daca Rusia suporta valuri dupa valuri de sanctiuni, dupa ce a invadat Ucraina. SUA si Occidentul spera ca astfel masinaria de razboi a lui Vladimir Putin va ramane fara resurse, iar conflictul va inceta. Doar ca rusii par sa reuseasca sa gestioneze socul sanctiunilor in plan economic intern.


 


Rubla Rusiei a atins miercuri 52,3 fara de dolar, cel mai puternic nivel din mai 2015 din mai 2015. Joi dupa-amiaza la Moscova, moneda s-a tranzactionat la 54,2 la dolar, putin mai slab, dar inca aproape de maximele de sapte ani.


 


Rubla reuseste astfel, in timp scurt, de doar cateva luni, sa se ridice de la pragul de 139 fata de dolar, de acolo de unde a cazut imediat dupa invadarea Ucrainei.


 


Aceasta “reinviere” e prezentata de Kremlin ca o dovada a faptului ca sanctiunile Occidentului sunt doar un pistol cu apa si nu aduc efectele scontate, nu prabusesc economia ruseasca.


 


Ba mai mult, rubla e asteptata sa inregistreze noi cresteri in aceasta perioada, pe masura ce companiile vor trebui sa plateasca taxe, pentru care firmele axate pe export isi convertesc de obicei veniturile in dolari si euro.


 

“Ideea era clara: zdrobiti economia rusa in mod violent”, a declarat presedintele rus Vladimir Putin saptamana trecuta in cadrul Forumului Economic International anual de la Sankt Petersburg. “Nu ati reusit. Evident, asta nu s-a intamplat”, a completat liderul de la Kremlin.


Rusii tin din frau piata monetara si au aplicat cresteri agresive de dobanda, inca din primele zile ale invaziei

Rusii controleaza foarte bine piata monetara si au aplicat o strategie dura de crestere a dobanzilor, chiar din primele clipe ale prabusirii rublei. Astfel, la sfarsitul lunii februarie, dupa prabusirea initiala a rublei si la patru zile dupa ce a inceput invazia Ucrainei pe 24 februarie, Banca Centrala a Rusiei a urcat dobanda de referinta la 20% de la 9,5%.


 


Moneda a inceput sa se ridice in valoare, iar de atunci Banca Centrala a aplicat scaderi de dobanda in trei randuri, la finele lunii mai aceasta fiind situata la 11%. Ba chiar Banca Centrala a Rusiei ia in mod activ masuri pentru a incerca sa o slabeasca, fiind atat de puternica incat exista temeri ca acest lucru va face exporturile tarii mai putin competitive. 

 


Energia tine in picioare economia ruseasca. UE continua sa pompeze bani grei in bugetul Moscovei


 


O alta salvare a economiei rusesti vine, in continuare, din sectorul energetic. Criza europeana a energiei si exporturile masive facute de Rusia ii umplu vistieria cu bani grei, pe masura ce vedem ca preturile nu se tempereaza deloc, ba chiar sunt asteptate noi scumpiri, piata e extrem de incerta!


 


Sa nu uitam ca Rusia este cel mai mare exportator de gaze din lume si al doilea cel mai mare exportator de petrol, iar UE joaca rolul de “clientul numarul 1”, fiind principala destinatie a exporturilor energetice de la Moscova! 41% din importurile de gaze si 36% din importurile de petrol ale blocului comunitar vin din Rusia!


 


De asemenea, in primele 100 de zile ale razboiului Rusia-Ucraina, Federatia Rusa a obtinut venituri de 98 de miliarde de dolari din exporturile de combustibili fosili, potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie si Aer Curat, o organizatie de cercetare cu sediul in Finlanda. Mai mult de jumatate din aceste venituri au venit din UE, la aproximativ 60 de miliarde de dolari.


Vine “iarna marelui santaj”?


 


Unii analisti considera ca la iarna am putea vedea un real “santaj” de la Kremlin cu energia. 


 


Ar putea fi posibil ca Rusia sa opreasca complet sau aproape complet livrarile de gaz, sa lase Europa fara resurse, mai ales ca depozitele nu sunt la capacitati optime. 


 


Kremlinul ar putea lua o astfel de decizie radicala pentru a determina populatia UE sa puna presiune pe Guverne, ca sa slabeasca sanctiunile. Rusii ar obtine astfel mai mult spatiu “de manevra” pe scena economica internationala si ar relua si exporturile catre statele care au nevoie acuta de gaz, cum ar fi Germania.


 


 


Foto: pixabay


 

Senior Editor Manager.roSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.