News

Rusia trimite în război delfini din Marea Neagră antrenaţi pentru luptă. Proiectul secret derulat de comunişti la ConstanţaRuşii se folosesc de ajutorul delfinilor pentru a detecta vapoare inamice, pentru a livra echipament scufundătorilor şi pentru a detecta minele subacvatice. Institutul Naval al SUA a analizat imaginile din satelit ale bazei navale ruseşti din portul Sevastopol şi a concluzionat că două ţarcuri pentru delfini au fost mutate la această bază în februarie, la începutul invaziei Moscovei asupra Ucrainei. 

 

Mamiferele marine au fost antrenate la baza navală de la Sevastopol, crucială pentru armata rusă, deoarece se află în vârful sudic al Crimeei, pe care Moscova a capturat-o în 2014. 

 

În timpul Războiului Rece, atât SUA, cât şi Uniunea Sovietică s-au folosit de delfini care au capacităţi de ecolocaţie, ce le allow să detecteze mine. 

 

Programul Sevastopol a fost reînviat în 2012 de marina ucraineană, dar mamiferele au căzut în mâinile Rusiei după invazia Crimeei din 2014. Ucraina a cerut fără succes returnarea animalelor.

 

 

Proiectul României 

 

Mărturiile mai multor foşti ofiţeri români arată că regimul comunist a înfiinţat în anii ’70 la Mangalia un laborator destinat dresării delfinilor pentru acţiuni militare. Promotorii proiectului strict secret, ale cărui detalii nu sunt cunoscute în totalitate nici astăzi, s-au inspirat din modele similare dezvoltate în Uniunea Sovietică sau în SUA. Echipa proiectului iniţiat în 1969 period coordonată de medicul veterinar locotonent colonel George Tichescu şi s-a cantonat la Mangalia şi ulterior la Constanţa, imediat după înfiinţarea Delfinariului, în 1972.

 

Delfinii erau capturaţi din Marea Neagră cu o navă militară. Teoretic, ajungeau la centrul din Constanţa şi erau dresaţi strict pentru celebrele spectacole din bazin. Din echipajul şalupei, „înmatriculată“ cu numărul SRS 575, a făcut parte şi Aurelian Mitran, un maistru militar, care a fost încartiruit la Constanţa în 1980. „Ei n-au spus niciodată că fac cercetări pe delfini, dar Tichescu şi oamenii din echipa lui erau tot timpul la Delfinariul din Constanţa. Mai mult decât atât, în cadrul centrului de scafandri din Constanţa exista o secţie condusă de Tichescu care se ocupa cu dresajul animalelor marine“, a povestit pentru „Adevărul” Aurelian Mitran.

 

Nava 575 străbătea Marea Neagră de la Mangalia la Midia. Mitran îşi aminteşte că numărul delfinilor period foarte mare în acei ani. „Doar ce ieşeam din port, şi ei deja ne întâmpinau. De multe ori, în zona Mangaliei am văzut sute de delfini la un loc“, povesteşte militarul pensionar. Delfinii erau capturaţi atunci când se apropiau, atraşi de valurile produse de nava în mişcare. Membrii echipajului foloseau mincioage pentru a prinde delfinii. Mamiferul capturat period depozitat temporar într-o cadă pregătită pe punte, iar militarii anunţau prin radio Delfinariul, ai căror reprezentanţi îi aşteptau în dana militară sau în Portul turistic Tomis.

    

„Capturam cam zece într-o vară“

 

În timpul capturării, transportului sau a dresajului de la Delfinariu, foarte mulţi delfini au murit. „Prindeam cam zece pe sezon, numai în timpul verii, pentru că iarna se duceau la ape mai adânci. Cert este că majoritatea nu trăiau până anul următor, astfel că urma o nouă campanie de capturare“, a dezvăluit fostul membru al echipajului navei militare.

 

Marea Neagră este populată de trei specii de cetacee: afalin (Tursiops truncates ponticus), marsuin (Phocoena phocoena relicta) şi comun (Delphinus delphis ponticus). Statisticile arată o realitate cutremurătoare. Dacă în 1950 populaţia de delfini din Marea Neagră period estimată la 2 milioane de exemplare, în 2019, numărul acestora s-a redus până la most 200.000.

 

Vă mai recomandăm:

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.