News

„S-a spart gheața, domnilor jurați!” Am menționat, deloc întâmplător, replica finală a lui Ostap Bender, ca și cele două romane ale lui Ilf și Petrov fie și pentru că, printr-o simplă coincidență, cel care azi contestă cu atât de multă îndârjire că a fost colaborator al poliției politice a regimului partidului-unic își iscălea turnătoriile recurgând la pseudonimul Petrov. Îmi este greu să spun că s-ar putea ca prin arhivele fostei Securități să se afle și denunțuri semnate Ilf, dar nu la așa ceva se reduc asemănările dintre eroul din vremea NEP-ului (Noua Politică Economică, inaugurată de Lenin) și Amiralul Dezastrului Național din nefastul său deceniu de mandat prezidențial.

 Motive pentru care îl consider pe Traian Băsescu ca fiind  un Ostap Bender al plaiurilor mioritice. Asta mai ales dacă ne amintim spumoasele secvențe în care Ostap Bender intră în joc și pretinde a fi unul dintre fii „marelui și neuitatului erou al Mării Baltice”. Este vorba despre momentul în care, după ce niște indivizi se erijează în fii ai răposatului erou al Mării Baltice, pretinzând de la autorități avantaje și recompense, apare Ostap Bender.  Acesta trebuind să dea nas în nas cu Paniakovski, venit și el să își ia tainul de la un amărât de edil local. Încurcătură din care, însă, Ostap Bender iese câștigător datorită tupeului și talentului său de patentat mincinos.

 Un asemenea nou Ostap Bender este tocmai Traian Băsescu. Pe care atât de des l-a, văzut și încă îl mai vedem erijându-se în exponent al unor cauze diametral opuse faptelor pe care le are la activ. Traian Băsescu fiind, de exemplu,  personajul care, după ce ani și ani, și-a turnat la Securitate colegii, iar, după aceea, a urcat în pas voios în ierarhia flotei navale române, odată ce s-a văzut ajuns președinte al României, a comandat un raport în care era denunțat ca „imoral și nelegitim” regimul politic- al cărui fervent slujitor și multilateral-dezvoltat profitor a fost el însuși. Raport conceput de un colectiv coordonat de fiul unui notoriu nomenclaturist din anii stalinismului, el însuși, autor sau coordonator al unor materiale de propagandă pe linie de partid sau de UTC/UASCR. Document temeinic amendat de către adevărații cunoscători și corecți exegeți ai subiectului, dar care a fost manipulat, cu multă rea credință, pentru  demascarea- foarte selectivă!- a vinovaților. Fiind cu mare grijă protejate anumite personaje între care-nu chiar întâmplător- se afla Traian Băsescu!  După cum, tot în tradiția lui Ostap Bender, după  decembrie 1989, atunci când s-a văzut cu pixul și cu ștampila în mână, descendentul său autohton a patronat lichidarea flotei românești. Bineînțeles după ce, până nu demult, făcuse carieră și beneficiase de avantajele funcțiilor deținute în structurile de  comandă ale flotei maritime românești.

 Acestea ar fi câteva dintre motivele care mă îndreptățesc să îl consider pe Traian Băsescu un fidel urmaș al lui Ostap Bender. Motive din lista cărora nu poate lipsi și faptul că același Traian Băsescu, de data asta ca europarlamentar, se erijează în promotor al mesajelor României. Omițând să spună că, pe vremea  primului său mandat la Palatul Cotroceni, a pus la cale și, din păcate, a  și reușit una dintre cele mai mârșave înscenări împotriva țării noastre. Este vorba de acel odios MCV de pe urma căruia nici până acum România nu este în Spațiul Schegen, deși criteriile, ele înseși mult prea des schimbate pe parcurs, au fost integral îndeplinite. Iar dacă Ostap Bender a avut un cirac, de ce nu ar fi avut și epigonul său unul? În cazul de față, pe Monica Macovei, fosta procuroare comunistă recuperată  pe filiera Soros-GDS. Lista acoliților fiind, desigur, mult mai lungă…

 Opresc, aici, enumerarea simplelor coincidențe între personajul lui Ilf și Petrov și turnătorul Petrov, pentru a reveni la una dintre ultimele lozinci scandate de Ostap Bender: „S-a spart gheața, domnilor jurați!”.  Da, după decizia de azi a Înaltei Curți de Casație și Justiție, și în cazul lui Traian Băsescu-Petrov, a venit momentul să spunem că s-a spart gheața!  Așa că, domnilor jurați, așteptăm să vă face, în continuare, datoria.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.