News

Secretarul normal al ONU, Antonio Guterres, întâlnire față în față cu Vladimir Putin


Secretarul normal al ONU Antonio Guterres urmează să se întâlnească marți la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin, dar așteptările legate de această întâlnire sunt scăzute, după mai multe eforturi diplomatice eșuate până acum, informează BBC News.

Este de așteptat ca discuțiile dintre Vladimir Putin și Antonio Guterres să se concentreze asupra orașului asediat Mariupol, unde forțele ruse nu au reușit să controleze combinatul Azovstal, iar situația din oraș este la limita unei „catastrofe umanitare”.

Ucraina i-a cerut lui Antonio Guterres să garanteze un coridor umanitar pentru evacuarea civililor care se adăpostesc în Azovstal, potrivit BBC.

Este prima întâlnire dintre Antonio Guterres şi Vladimir Putin de la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

Anonio Guterres, întâlnire și cu Zelenski, la Kiev
Șeful ONU urmează să călătorească joi și la Kiev, unde se va întâlni cu președintele Volodomir Zelenski.

De asemenea, Antonio Guterres intenţionează să se întâlnească la faţa locului cu echipele agenţiilor ONU „pentru a discuta despre o consolidare a ajutorului umanitar destinat ucrainenilor”.

Antonio Guterres le-a trimis săptămâna trecută scrisori preşedintelui Putin şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, cerând să fie primit la Moscova şi Kiev.

De la începutul intervenţiei ruse în Ucraina la 24 februarie, ONU a fost marginalizată în battle, printre altele din cauza rupturii provocate de această criză între cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, din care Moscova face parte împreună cu Washington, Paris, Londra şi Beijing.

Vladimir Putin a refuzat să discute la telefon cu Guterres
De când Antonio Guterres a afirmat că Rusia încalcă Carta ONU prin trimiterea de trupe în Ucraina, preşedintele rus a declinat orice contact cu şeful ONU, refuzând să discute cu acesta la telefon.

Antonio Guterres a avut, de asemenea, puţine contacte cu preşedintele ucrainean, cu care a purtat o singură convorbire telefonică, la 26 februarie.

Marţea trecută, șeful ONU a denunţat noua ofensivă rusă în estul Ucrainei şi a cerut ambelor părţi să înceteze lupta pentru o „pauză umanitară” de patru zile cu ocazia Paştelui ortodox.

Statele Unite urmează să demareze astăzi discuțiile de apărare legate de Ucraina cu zeci de țări, iar secretarul american al apărării, Lloyd Austin, va fi gazdă în Germania.

Aceste discuții au loc în timp ce ministrul de externe al Moscovei, Serghei Lavrov, a avertizat că riscul unui al treilea război mondial „este serios” și a criticat abordarea Kievului de a zdruncina discuțiile de tempo.

 

Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.