Business

Sunt nu mai putin de 158 de contraventii care privesc relatiile de munca!


Sunt nu mai putin de 158 de contraventii care privesc relatiile de munca!

Aceste contraventii sunt risipite prin foarte multe acte normative, unele dintre ele destul de obscure, si, evident, este extrem de dificil pentru un angajator sa le cunoasca pe toate. Dar de fapt nici nu trebuie sa le cunoasca pe toate, din second ce unele dintre ele s-ar putea sa nu aiba legatura cu activitatea sa (de exemplu, contraventiile legate de folosirea ucenicilor sau a zilierilor). Sa remarcam insa cateva aspecte interesante privind contraventiile usually.

1. Multe dintre contraventii constau in omisiuni: incalci legea practic nefacand nimic!

Astfel, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 lei neinitierea negocierii contractului colectiv de munca. Angajatorul care are peste 21 de salariati va deveni automat pasibil de amenda contraventionala daca nu le-a propus acestora negocierea unui contract colectiv de munca.

Tot o omisiune sanctionata contraventional este si neinregistrarea in Revisal a contractului incheiat, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii (amenda este de 20.000 lei).

2. Cine este cel care savarseste contraventia: angajatorul sau angajatul?

In cadrul raporturilor de munca, contraventiile se pot savarsi cel mai adesea de catre angajator. Totusi, exista si contraventii pe care le poate savarsi cel care presteaza activitatea.

De exemplu, prestarea muncii de catre o persoana fizica fara incheierea unui contract particular person de munca se pedepseste cu amenda de la 500 la 1.000 de lei. Aceasta amenda se plateste de catre lucrator, impartial de sanctionarea contraventionala a angajatorului.

3. Foarte essential: care este locul unde se produce contraventia?

Ca sa ramanem la cazul primirii la munca a unei persoane fara forme legale, s-a pus intrebarea: care este locul savarsirii contraventiei, cel unde persoana a prestat munca sau cel unde isi are sediul angajatorul si unde ar fi trebuit inregistrat contractul de munca? Raspunsul este esential pentru a stabili ce instanta teritoriala are competenta sa judece o eventuala contestare a sanctiunii aplicate.

Potrivit artwork. 260 alin. (1) lit. e) din Codul muncii, contraventia consta in primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract de munca. Prin urmare, legiuitorul nu sanctioneaza neincheierea contractului de munca, ci folosirea muncii in aceste conditii. In consecinta, contraventia se savarseste, ca loc, acolo unde au fost identificate persoanele prestand o astfel de munca.

In caz contrar, asa cum a precizat si Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin Decizia nr. 56/2014,  ar insemna ca toate contraventiile nu s-ar putea savarsi decat la sediul angajatorului, lucru complet ilogic.

In closing, cateva precizari tehnice.

Contraventiile se constata printr-un procesul-verbal care va cuprinde, in mod obligatoriu:

– information si locul unde este incheiat;

– numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator;

– datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric private;

– ocupatia si locul de munca ale contravenientului;

– descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;

– indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia;

– posibilitatea achitarii in termen de 15 zile a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate;

– termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.

Impotriva procesului-verbal prin care s-a aplicat o sanctiune contraventionala se poate face plangere, in termen de 15 zile de la information inmanarii (comunicarii) copiei procesului-verbal.

Sursa foto: www.pexels.comSource hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.