Politics

Taxe și impozite cu 5,1% mai mari în OradeaConsiliul native a votat, joi, în ședință ordinară, actualizarea fiscalității orădene cu rata inflației, 5,1% conform datelor comunicate de Institutul Național de Statistică.

În dezbaterea proiectului de pe ordinea de zi, primarul Florin Birta a punctat că „la fel ca în fiecare an și conform Codului Fiscal, stabilim actualizarea taxelor și impozitelor cu rata inflației. Anul acesta, rata inflației aplicată de anul viitor este de 5,1 conform INS.”

Din partea Opoziției locale, pesdistul Liviu Sabău a propus măsuri pentru evitarea creșterii: „dat fiind că ne aflăm într-o situație destul de grea, la nivel național, nu doar native, iar native se acumulează din TVA mai mult decât până acum, propunerea noastră este ca taxele și impozitele să se reducă cu acel cuantum de indexare, astfel încât, prin aplicarea indexării să rămânem la același nivel al taxelor și impozitelor”.

„Bazăm solicitarea și pe faptul că în Oradea avem costul vieții related cu cel din Cluj sau Timișoara, dar la nivel de venituri suntem, din păcate, la cam 40% din aceste orașe”, a mai spus el, ridicând, cu această intervenție, tensiunea în grupul liberal din CL.
„Costul vieții în Oradea e related cu cel din Cluj dar ar trebui să aveți în vedere gradul de civilizație în Municipiul Oradea și nivelul de trai, comparativ cu al unui oraș din occident, mai degrabă decât cu oricare dintre orașele din România. Lucrurile de calitate au un preț”, a intervenit Florin Marinău, calificând propunerea lui Sabău drept „chestiuni totalmente populiste”.

Măsura propusă de Sabău a picat la vot, iar proiectul a trecut așa cum l-a propus executivul liberal.

Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.