Politics

Tren cu 200 km/h Constanța – Oradea, „cai verzi pe pereți”„Visăm cai verzi pe pereți”. Aceasta este poziția Asociației Pro Infrastructură (API) vizavi de proiectul de Hotărâre de Guvern de aprobare a unui plan de acțiune, creat de „experții” din Ministerul Transporturilor. Proiectul propune realizarea unui studiu de fezabilitate pentru prima cale ferată de mare viteză, peste 200 km/h. Costul estimat al studiului este estimat la 120 milioane euro.

„România toacă din nou bani pe căi ferate de mare viteză. Visăm cai verzi pe pereți, în condițiile în care țara noastră nu este capabilă să întrețină rețeaua convențională și în 20 de ani nu s-a pus în teren o strategie de reparații capitale și modernizare care să aducă beneficii semnificative”, susțin reprezentanții API.

Traseul are două variante. Unul de 17 miliarde euro pe București-Sibiu-Cluj-Oradea. Altul, o linie „hibridă” (160 km/h-200 plus) through Brașov-Sighișoara-Cluj, care să includă secțiuni din cele (care urmează să fie) reabilitate în actualele contracte de execuție.

„Realitatea? Calea ferată este la limita supraviețuirii: 75% este scadentă la refacție/RK (reparații capitale), vitezele de circulație pe magistrale fiind la jumătate față de 1995, marfa târându-se cu 17 km/h și călătorii cu vreo 50 km/h, materialul rulant fiind depășit fizic și ethical”, spun reprezentanții API.

Aceștia mai evidențiază numeroase aspecte tehnice și economice pentru care banii aruncați în HSR (High Speed Rail) sunt o tichie de mărgăritar, nu o soluție la problemele reale. Și exemplifică: avem nevoie de „servicii feeder” (o rețea convențională care să alimenteze HSR cu trafic), accesele în gări sunt praf (15-30 km/h în Brașov), iar pe HSR nu poți căra marfă, ci doar oameni care trebuie să plătească un bilet scump.

API este de părere că în locul documentațiilor inutile cel puțin pentru următorii 15-20 de ani, ar trebui făcute acum studii serioase despre cum reparăm rețeaua și cum ieșim din dezastrul ultimilor 20 de ani când s-a alocat doar 10-15-20% din necesar pe mentenanță și reparații capitale.

Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.