Business

Un asociat al fostei soții a lui Vladimir Putin face afaceri și în RomâniaRusul Konstantin Evdakov este implicat în România într-o firmă care deține un lanț de terminale self-pay.

În Rusia, Evdakov este asociat și cu Ludmila Aleksandrovna Shkrebneva într-o firmă de creditare rapidă. Ludmila nu este nimeni alta decât fosta soție a lui Vladimir Putin.

Credit garantat de mașină

În 2010, rușii Konstantin Evdakov și Anton Zinoviev au fondat la Moscova firma CarMoney (în rusă ООО МФК “КАРМАНИ” sau KarMani). Acum CarMoney este cea mai mare companie care oferă microcredite din Rusia.

La început, compania moscovită a oferit credite rapide de nevoi personale garantate cu un vehicul. Noutatea consta în faptul că mașina sau echipamentul puse drept gaj rămân în folosința proprietarului ințial pe tot parcursul contractului. Un fel de casă de amanet mai modernă.

Astfel, CarMoney a ieșit speedy în evidență pe piața rusească dar și pentru rapiditatea rezolvării cererilor și a birocrației minimalizate.

Apoi, în 2017, compania a intrat în declin și lucra pe pierdere, iar cei doi parteneri au anunțat atragerea unor investiții de 10 milioane de dolari în schimbul unei părți din companie. Investitorii au rămas secreti până latest, când presa a descoperit că unul dintre aceștia este fosta soție a lui Vladimir Putin.

Firma rusească MFK KarMani (CarMoney), fondată de cei doi ruși, este deținută în totalitate de offshore-ul cipriot CarMoney CY LTD.

Conform publicației ruse Sobesednik, în 2018, firma Meridian LLC a preluat 7% din offshore-ul cipriot. La rândul ei, firma Meridian este controlată de Interiorservice LLC, al cărui unic fondator este Ludmila Aleksandrovna Shkrebneva.

Adică fosta soție a președintelui rus Vladimir Putin, care și-a schimbat numele de mai multe ori. Shkrebneva este numele de fată a fostei soții a lui Putin, iar acum folosește și numele de Ocheretnaya, după precise soț, Artur Ocheretny.

După ce Ludmila Shkrebneva a devenit beneficiara unui pachet de acțiuni, compania KarMani (CarMoney) a început să realizeze profituri document ca, în 2019, portofoliul de microcredite al companiei să crească cu 30%.

În Rusia este binecunoscut faptul că Ludmila se bucură de un statut privilegiat în afaceri. De altfel, fosta soție a lui Putin este o persoană foarte bogată, cu proprietăți pe Coasta de Azur și cu multe afaceri profitabile.

Infractorii din CarMoney

Odată cu fosta soție a lui Putin și Konstantin Vartanov a devenit investitor la CarMoney. Vartanov a fost directorul basic al companiei aeriene de stat „Detașamentul de Zbor 224” (în rusă „224-й_летный_отряд” și care aparține Ministerului Apărării Rus) care organiza deplasările prezidențiale și ale înalților oficiali ruși, inclusiv Vladimir Putin.

Acum câțiva ani, Vartanov a fost implicat într-un scandal de corupție când s-a descoperit că „Detașamentul de Zbor 224” încărca facturile oficialilor supraestimând în mod repetat prețul transportului, banii fiind furați.

O altă persoană interesantă care a investit în CarMoney este Sitnikov Sergey Vitalievich. Acesta este proprietarul băncii rușeti „Tradiții Financiare” căreia Banca Centrală a Rusiei i-a revocat licența după ce a fost suspectată de spălare de bani. Ca să scape, Sitnikov s-a mutat în Estonia.

Tot în acționariatul firmei cipriote care deține CarMoney îl mai regăsim și pe Igor Tuzhilin, patronul firmelor Auto-Belogorye și Sinegorye-Avto. Firmele acestuia au câștigat peste un miliard de ruble din achiziții publice. Companiile lui Tuzhilin furnizează autobuze administrațiilor regionale din întreaga Rusie.

Și Sergey Prilepsky deține acțiuni la offshore-ul cipriot care controlează CarMoney. Acesta este CEO și fondatorul companiei Akmetron JSC care a câștigat jumătate de miliard din furnizarea de dispozitive pentru sistemele spațiale rusești.

Recorduri

Potrivit datelor din 2019 ale Băncii Centrale ale Rusiei, 39,5 milioane de persoane au contractat împrumuturi la CarMoney, adică 54% din populația activă a țării. În același an, CarMoney a urcat pe locul întâi într-un high al companiilor emitente de credite cu garanție.

În România, Konstantin Evdakov este asociat în firma CityPay SRL din București. Acesta împarte acțiunile firmei cu rusul Alexey Victorovici Shesternin și cu offshore-ul cipriot Sorus Enterprises Ltd.

Cu pierderi de sute de mii de euro, rețeaua Citypay din România a fost dotată de compania rusească CMT Engineering, lider în fabricarea terminalelor de self-pay.

La noi, terminalele deținute de CityPay sunt cunoscute sub marca StartPay și la acestea poți plăti toate facturile posibile.

Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.